Budući političar, kuhar i redatelj - zašto su ostali u Hrvatskoj

15.04.2022.

14:35

Autor: Puls/HTV

Stariji često raspravljaju o položaju mladih iz svoje perspektive. Ali što o svemu kažu mladi?

Stariji često raspravljaju o položaju mladih iz svoje perspektive. Ali što o svemu kažu mladi?

Foto: Puls / HTV

Stariji često raspravljaju o položaju mladih iz svoje perspektive. Ali što o svemu kažu mladi? Matija Benić, u svojim dvadesetima, razgovarao je za emisiju Puls sa svojim vršnjacima - redateljem, kuharom i mladim političarom. Pitao ih je kako oni razmišljaju o Hrvatskoj, domoljublju, korupciji, ostanku ili odlasku.

Ovo je priča o mladima koji u Hrvatskoj odlučili ostati i graditi svoj život i karijeru. Jedan od njih je Vanja Jovanović, 29-godišnji kazališni redatelj i školovani glumac.

Ima, kaže za emisiju Puls, ciljeve koje želi ostvariti – svejedno mu je hoće li to biti u Hrvatskoj ili negdje drugdje. "Više se osjećam pripadnikom Europe, nego pripadnikom Hrvatske, u poslovnom smislu" - objašnjava.

Tin Jurak, 23-godišnji student Fakulteta organizacije i informatike u Varaždinu, u slobodno vrijeme bavi se politikom.

- Županijski sam vijećnik u županijskoj skupštini Varaždinske županije. Ujutro obavljam fakultetske obaveze, a popodne političke, priča Tin.

Za razliku od Vanje, on ističe kako snažno osjeća svoj nacionalni identitet i ponos.

- Trudim se njegovati ta tradicionalna načela, ali na moderan način. Mi Hrvati se osjećamo kao Hrvati, ali i kao europski građani. Nama, mladim Europljanima, Europska Unija pruža mnogo. Možemo učiti, umrežavati se, i primjenjivati svoja znanja i iskustva koja smo stekli u Europskoj Uniji na dobrobit Hrvatske, smatra.

- Mislim da se može i u Hrvatskoj nešto postići. Bitno je samo da je čovjek uporan, da ima želju i volju – nakon toga će doći i rezultati, smatra 23-godišnji Marin Sambolek, voditelj kuhinje restorana.

Smatra kako je Hrvatsku "preuzela" Europa.

- Mislim da više nije kao prije. Težimo da budemo kao Nijemci, Austrijanci… Što se tiče mladih, mislim da uvijek gledamo druge i težimo da budemo kao oni, a možda bi u nekim situacijama trebali gledati da idemo prema svojem nekom putu. Možda bi se trebali udružiti kroz neke udruge – ja kao pojedinac ne mogu nešto promijeniti, ali bitno je koliko nas netko čuje, kaže.

Korupcija u Hrvatskoj, vjeruje Marin, jako koči mlade: "Kad vide što se događa, izgube želju i možda zato razmišljaju o odlasku iz države".

Tin ističe kako korupcija nema veze s političkom strankom, već ima svoje ime i prezime:

- Smatram da je mnogo učinjeno za mlade u kontekstu obrazovanja, stipendiranja, stambene, demografske i porezne politike. To sve doprinosi mladima, samo je bitno da mladi to prepoznaju.

Vjeruju kako su mladima u Hrvatskoj najveći problemi pronalazak posla, te zasnivanje obitelji koje proizlazi iz stambenog pitanja.

- To su dva ključna problema, uz obrazovanje.

Vanja dodaje kako je u bilo kojoj grani mana nedostatak profesionalnosti:

- Kad ti radiš 30 projekata istovremeno da bi preživio, naravno da se ne možeš posvetiti jednom kako Bog zapovijeda.

Marin, pak, ističe kako su najveći problem financije, ali i kako treba raditi da bi se nešto postiglo u životu: "To se može i u Hrvatskoj, ali s vremenom."

Iz Hrvatske, kažu sva trojica, ipak ne žele otići. Tu su njihovi ljudi, njihova obitelj, i u tu žele osnovati obitelj.

- Želim jednog dana sve uspjehe pripisati upravo kraju iz kojeg dolazim, naglašava Tin.

Da se mladi zadrže, kaže Vanja, treba stvoriti uvjete za život i rad:

- Zdravo okruženje bez mržnje i osude, i bez konzervativnih i krutih stavova s kojima se većina mladih danas ne može boriti.

- Kod mladih je najbitnije da ostanu, da se trude, rade ono što vole i uživaju u tome. Bitna je samo želja za napretkom – to će ih onda gurati prema boljim i uspješnijim stvarima, zaključuje Marin.

Pogledajte prilog emisije Puls:

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!