Budući strojobravari pišu priče, a autoelektričari glume

06.12.2021.

06:59

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/IMS/HRT

Budući strojobravari pišu priče, a autoelektričari glume

Budući strojobravari pišu priče, a autoelektričari glume

Foto: Sunčica Findak / HRT

Budući strojobravari koji pišu priče, autoelektričari koji glume. To su samo neke od zanimljivosti koje je naša Sunčica Findak otkrila u Srednjoj školi u Konjščini, koju je posjetila za našu rubriku "I mi idemo u školu".


Budući strojobravari pišu priče, a autoelektričari glume

Budući strojobravari pišu priče, a autoelektričari glume

Foto: Sunčica Findak / HRT

U hodniku neobičan, ostakljen razred.

- Nalazimo se u našem laboratoriju za elektrotehniku kojeg su u potpunosti osmislili i izradili učenici uz pomoć nas strukovnih nastavnika, govori Dalibor Smetiško, nastavnik elektrotehničke grupe predmeta, Srednja škola Konjščina.

Smetiško je istaknuo kako bi koštalo oko pola milijuna kuna da je netko drugi osmislio projekt, a ne oni. Ovdje učenici imaju vježbe od elektrotehnike do robotike. I mi učimo.

- Pa recimo ovo možemo primijeniti u izradi svih elektroničkih i instalacijskih strujnih krugova, pokazuje Kruno, smjer elektrotehničar.

U drugom hodniku učenici unose klupe, doznajemo i njih su sami izradili. A i za računala su eksperti.Tehničar za električne strojeve s primijenjenim računalstvom im je najtraženiji smjer, kao i trogodišnji - strojobravarski.

- Ovdje možete vidjeti sve što smo mi napravili. Od stola, svijećnjaka, škripavca, a imamo i nešto što je posebno naručila profesorica matematike-geometrijska tijela, govori Mario, smjer strojobravar.

Renato ovaj sat vari, drugi je već u knjižnici.

- Zavario sam sve što je trebalo.Sad sam na hrvatskom i napisao sam narodnu usmenu priču koju mi je baka ispričala, govori Renato, smjer strojobravar.

- Učenici trogodišnjih strukovnih zanimanja napravili su zbirku usmenih narodnih priča koju su objavili u knjizi izrađenoj od starog elektroničkog otpada, pokazuje Nikolina Ozimec, nastavnica hrvatskog jezika, Srednja škola Konjščina.

Potiče ova škola učenike trogodišnjih zanimanja i na učenje jezika. A zanimljivo je i kako.

- Nas troje smo autoelektričari, one su komercijalisti, mi smo Zagorje teatar i hodamo po raznim predstavama na njemačkom jeziku, rekao je Jurica, smjer autoelektričar.

- Pokušala sam našim učenicima, pogotovo onim življim kojima je u razredu malo dosadno pokušala sam kroz Teatar Spiele pružiti im priliku da tu svoju živost ižive, govori Jasmina Guteša, nastavnica njemačkog jezika, Srednja škola Konjščina.

Napravili su si sami i kutak za odmor, kaže nam ravnateljica. Ponosna je što uspijevaju 8 zanimanja koja nude međusobno povezivati.

- Tako da svi učenici mogu naučiti sve što je moguće i da mogu primijeniti u svom budućem životu, naglašava Milojka Ratajić, ravnateljica Srednja škola Konjščina.

Ovo nije samo mala škola s velikim planovima, nego i velikom uštedom. A ono što uštede radeći vlastitim rukama - ulože u neku novu zanimljivu ideju.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!