Čakovec: Program integracije djece s teškoćama u razvoju

03.02.2021.

00:11

Autor: Jasmina Grbavec/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

default error photo

U Čakovcu se ulaže u program integracije djece s teškoćama u razvoju. Radi se o jedinstvenom projektu u Hrvatskoj kojim već šestu godinu Međimurska županija osigurava asistente djeci s teškoćama i u predškolskoj dobi. Za to je iz županijskog proračuna osigurano gotovo pola milijuna kuna.

Bilo da se radi o bezbrižnoj igri na otvorenom ili o dobroj staroj glazbenoj stolici uz malenu Izabelu uvijek je njezina asistentica Sanda.

Najvažnija je procjena trenutka kada treba "uskočiti"- ističe Sanda kojoj je ovo treća godina rada putem ovog projekta.

- Treba osjetiti to, najprije slušati i osjetiti djecu. Ima trenutaka kad ju pustim. Cilj je da je pustim i onda da se ona pokušava igrati s djecom, rekla je asistentica djetetu s teškoćama u razvoju Sanda Furdi.

Ako negdje zapne, ona je tu da malo "pogura" kao i njezinih 40-tak kolega koji pomažu djeci vrtićke dobi. Velika je to podrška i roditeljima- znajući da njihova djeca nisu ostavljena "po strani" - lakše guraju kroz život.

- Neizmjerno, neizmjerno! Znači da postoji mogućnost da se djeci pruži redovno školstvo, vjerojatno će se vratiti, jer oni svi žele doprinijeti društvu, a ne biti teret društvu, naglasio je roditelj djeteta s posebnim potrebama Petar Petrac.

- Smatram da ta djeca koja su integrirana, oni će ustvari biti budući učitelji društva - da je jednakost jako važna i da su jednaka prava potreba za sve, dodala je ravnateljica DV Cipelica Gordana Šoltić Siladi.

S tom se namjerom vodi i županijska vlast, koja je prije šest godina počela s ovakvim modelom financiranja pomoćnika.

- Do sada je kroz taj sustav prošlo 250 djece, i izdvojeno je 1 700 000 kuna, osim toga pokriveni su troškovi i za asistente u nastavi za djecu koja su u sustavu osnovnoškolskog obrazovanja, rekao je međimurski župan Matija Posavec.

Budući da se asistenti mijenjaju svake godine - zamisao je da se u skoroj budućnosti uvede sustav obrazovanja pomagača.

- Koji bi radili puno radno vrijeme, bili educirani i tako dugoročno ostajali na tim pozicijama, jer je to prvenstveno u interesu djeteta. Najgore je kad dijete krene u program s jednim pomagačem i onda nakon par mjeseci dobije drugog pomagača, poručila je predsjednica Saveza udruga "Prvi korak" Petra Kovačić.

I ne kaže se bez razloga da se duša liječi - kada ste s djecom.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!