Odgoj budućih aktivnih građana

02.06.2022.

16:39

Autor: Danijela Bratić-Herceg/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Varaždin

Varaždin

Foto: HTV / HRT

Najvažnije su pri ovim projektima ideje koje su potekle od samih učenika i ocrtavaju ono što djeca žele, što im je važno i na što žele utjecati. Rad na projektima potiče ih da sudjeluju u kreiranju i donošenju odluka. A istovremeno daje uvid u njihove potrebe i doživljaj društva u kojem žive. Upravo je to cilj građanskog odgoja - odgojiti buduće aktivne građane.


"Održivo, a domaće", "Financije razumijem, pametno kupujem", "Multikulturalna integracija" samo su neki od 47 projekata koji su se u sklopu građanskog odgoja ove školske godine provodili u osnovnim i srednjim školama Varaždinske županije.

- Mi smo ugodno iznenađeni zapravo količinom dobrih ideja koje klinci imaju, što opet samo dodatno potvrđuje da su nam zapravo djeca i mladi onaj nepresušan izvor inspiracije, ali i dobrih ideja s kojima možemo razvijati bolje društvo, kaže Hrvoje Kovač, član povjerenstva za ocjenu projekata.

Jedan od pet najuspješnijih projekata onaj je Glazbene škole - "Ne stigmatiziraj! Ne diskriminiraj!". Učenici su pruočavali stanje i prava rodnih i seksualnih manjina koje izazivaju diskriminaciju i nazadovanje društva.

- Kroz čitav niz radionica i s učenicima i s roditeljima i s nastavnicima je odrađena i terminologija LGBT zajednice i ja mislim da smo na ovaj način pokazali kako možemo hrvatsko društvo otvarati, kaže Davor Matačić, ravnatelj Glazbene škole u Varaždinu.

Diljem županije učenici su se, sa svojim mentorima bavili i ekologijom, kulturnom baštinom, zdravljem. Iz županijskog proračuna za projekte je izdvojeno 500 tisuća kuna, a svi su objedinjeni u jedinstvenoj brošuri "Građanski odgoj i obrazovanje u praksi".

- Obrazovni sustav Varaždinske županije ima dovoljno snage da osmisli i realizira projekt. Danas ćemo tome svjedočiti - 47 projekata, manje od godinu dana, ja osobno smatram da je to jedan prekrasan uspjeh kojeg treba nastaviti, kaže Miroslav Huđek, pročelnik UO za prosvjetu, kulturu i sport Varaždinske županije.

A tako će i biti - provedba projekata građanskog odgoja u planu je i za novu školsku godinu, s naglaskom na važnost uključivanja i prihvaćanja upravo ideja učenika.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!