Maturanti se oprostili od srednje škole: intervencije hitne zbog alkoholizma i ozljeda

25.05.2022.

09:48

Autor: V.K./HRT

Norijada

Norijada

Foto: Srecko Niketic/Ilustracija / Pixsell

Za oko 30.000 maturanata nastava je završila. Ispiti državne mature počinju već sljedeći tjedan. No danas na ispite danas nisu mislili. Tradicionalno, norijadom, maturanti diljem zemlje oprostili su se od srednjoškolskog obrazovanja. U Zagrebu je sve prošlo bez većih incidenata dok je hitna pomoć intervenirala 30-ak puta zbog alkoholizma i ozljeda. Na bolničko liječenje prevezena su četiri maturanta.

Maturanti su u Zagrebu prvo slavili na Trgu bana Jelačića, odakle su se uputili na Bundek, gdje im je bio organiziran prigodan glazbeni i scenski program: DJ Kiki B, Ružno pače, DJ Vermont, The Kings, Mimi Mercedez, DJ Turk. Program je trajao od 12 do 20 sati.

Galerija
Maturanti od ranog jutra slave na ulicama grada i u fontanama, Foto: Sanjin Strukic /Pixsell
Maturanti na putu prema Bundeku, Foto: Sanjin Strukic /PixsellMaturanti slave u fontanama, Foto: Sanjin Strukic /PixsellMaturanti slave u fontanama, Foto: Marko Lukunic /PixsellMaturanti slave, Foto: Sanjin Strukic /Pixsell

Na zagrebačkom Bundeku, već tradicionalnom okupljalištu maturanata za norijadu, bila je i novinarka HRT-a Marija Milas. U središnjem Dnevniku HTV-a rekla je kako je bilo posla za hitne službe.

- Djelatnici hitne pomoći morali su intervenirati oko 30-ak puta, uglavnom je bilo riječ o lakšim ozljedama. Posla je bilo i za policijske službenike. Za oko 9000 maturanata brinuli su i vatrogasci te spasioci Crvenog križa te 104 zaštitara, izvijestila je Milas.

- U jednom trenutku pridružio im se i zagrebački gradonačelnik Tomislav Tomašević, potpisao se maturantima na majice, fotografirao se s njima i rekao kako ga sve oko skupa podsjeća na njegovu norijadu koja je bila prije 22 godine na Jarunu, dodala je.

- Iako je kraj slavlja na Bundeku predviđen u 20 sati neki maturanti su rekli kako će ostati i nakon toga, dok će neki nastaviti slavlje na drugim adresama, javila je Milas.

Iz policije se doznaje kako su na bolničko liječenje prevezena četiri maturanta zbog alkoholizma i ozljeda.

Donosimo pregled slavlja maturanata diljem Hrvatske. Naime, nastava je završila za nešto manje od 30.000 maturanata završila je nastava te iako ispiti državne mature počinju već sljedeći tjedan danas je malo tko od njih razmišljao o tome. Tradicionalnom norijadom opraštali su se od srednje škole.


Ranije tijekom dana:

- Donosimo izjave nekih maturanata:

- Sretna sam, uzbuđena i idemo sada tulumariti. Strah nas je državne mature, ali danas ne razmišljamo o tome, rekla je maturantica.

- Evo, savršeno je, sretni smo što smo ovdje i zabavljamo se, govori maturant.

- Atmosfera je odlična, a nadamo se da će biti još bolja, govori ushićeni maturant.

- Zadnji dan škole došli smo ovdje uživati, rekao je maturant na Bundeku.

- Ako prođem državnu maturu, ići ću dalje na fakultet, govori maturant.

- Zadnje dvije godine norijada nije bila organizirana zbog pandemije, ali ove godine će je biti, no nije predviđena tradicionalna povorka. Pretpostavlja se da će oko 9 tisuća maturanata ipak doći na glavni trg, proveseliti se ovdje, a možda i okupati u Manduševcu, te zatim krenuti na Bundek. Svoj dolazak na Bundek najavio je i gradonačelnik Tomislav Tomašević. Maturante čeka dug dan prožet veseljem i zabavom, a onda kreću ozbiljnije stvari. To su pripreme za ispit državne mature, izvijestila je za Studio 4 Marisabel Majić.

Gradonačelnik Tomašević zaželio sreću maturantima

Zagrebačke maturante na tradicionalnoj norijadi na jezeru Bundeku popodne je posjetio gradonačelnik Tomislav Tomašević i zaželio im sreću u daljnjem obrazovanju i zapošljavanju.

- Imali su tešku godinu i nadam se da će iskoristiti ovo dugo ljeto, kazao je Tomašević i dodao da je došao na Bundek samo da ih pozdravi, jer se oni znaju i sami dobro zabaviti.

Osječki maturanti, nakon dvije godine stanke zbog pandemije, nastavili su tradiciju i ponovno otplesali francuski dvorski ples - kvadrilju. Nakon toga, slavlje su nastavili na lijevoj obali Drave.

 Sisak: Šetnjom gradskim ulicama maturanti se oprostili od srednjoškolskog obrazovanja 

Galerija
Slavi se i u Sisku, Foto: Nikola Cutuk /Pixsell
Slavi se i u Sisku, Foto: Nikola Cutuk /PixsellSlavi se i u Sisku, Foto: Nikola Cutuk /Pixsell

 Maturanti u Šibeniku slave kraj srednjoškolskog obrazovanja 

Galerija
Slavlje u Šibeniku, Foto:  Dusko Jaramaz /Pixsell
Slavlje u Šibeniku, Foto:  Dusko Jaramaz /PixsellSlavlje u Šibeniku, Foto:  Dusko Jaramaz /Pixsell

Zadarski maturanti nakon dvije godine epidemije zbog koronavirusa i zabrane okupljanja opet su na ulicama i slave završetak srednjoškolskog obrazovanja.


Galerija
Slavlje maturanata u Zadru, Foto: Željko Kapelari/Radio Zadar/HRT
Slavlje maturanata u Zadru, Foto: Željko Kapelari/Radio ZadarSlavlje maturanata u Zadru, Foto: Željko Kapelari/Radio Zadar/HRT

Većina maturanata zadarskih srednjih škola okupila se na Morskim orguljama i na Pozdravu Suncu na uobičajenom "maturalnom" kupanju.

Šesto varaždinskih maturanata plesalo je quadrillu i tako nastavilo tradiciju završetka srednjoškolskog obrazovanja.

Galerija
Varaždinski maturanti ponovno plesali quadrillu, Foto: arhiva/Marko Jurinec /Pixsell
Varaždinski maturanti ponovno plesali quadrillu , Foto: arhiva/Marko Jurinec /Pixsell

Zadnji je dan nastave učenika završnih razreda srednjih škola. U 30 srednjih škola Primorsko goranske županije ove godine je 2.189 maturanata.

Živo je, veselo i raspjevano na riječkom Korzu po kojem su prošetali maturanti.

Galerija
Norijada u Rijeci, Foto: Neva Funčić/Radio Rijeka
Norijada u Rijeci, Foto: Vedrana Lisica/RAdio Rijeka

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!