Građanski odgoj uskoro kreće u varaždinskim osnovnim školama

25.08.2022.

07:00

Autor: Goran Damjanić/Regionalni dnevnik/B.A./HRT

Riječ je o izvannastavnoj aktivnosti

Riječ je o izvannastavnoj aktivnosti

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Nova školska godina je pred vratima, a za učenike varaždinskih osnovnih škola označit će i neke novitete. U nastavu bi trebao biti implementiran dugonajavljivani građanski odgoj. Kroz izvannastavnu aktivnost, u sedam varaždinskih gradskih škola moći će ga neobavezno slušati učenici od 3. do 8. razreda.

Ima li razlike između prava i pravde, što je to demokracija, a što država? Kako se brinuti o ranjivim sugrađanima, a kako o okolišu? Zašto je lijepo volontirati i kako štititi obiteljske vrijednosti? Odgovore na ova i brojna druga pitanja varaždinski će osnovnoškolci početi otpetljavati već za koji tjedan.


- Suvremene europske tendencije proklamiraju da naša djeca moraju biti spremna za aktivno dioništvo u građanstvu, ali zapravo i u suvremenim obiteljima. Građanski odgoj izuzetno je velika nadopuna i samom formalnom obrazovanju, ali i da budemo bolji ljudi, kaže dr. sc. Jasmina Dvorski, doc., ravnateljica IV. osnovne škole Varaždin.


Iako je riječ o izvannastavnoj aktivnosti, kojih djeca ionako često imaju previše pa postoji mogućnost da se u prenatrpanom rasporedu mnogi neće odlučiti za građanski odgoj, IV. osnovna škola ima dobar odaziv.


- Zamislila sam da građanski odgoj predajem tako da dolazim na satove razrednika i na taj način uključimo više djece u aktivnosti, kaže Antonija Benjak, prof. povijesti, IV. osnovna škola Varaždin.


Autori udžbenika prema kojima će učiti varaždinski mališani upravo su Varaždinci, Rosana Štrocinger i Berislav Njegovec, koji već desetak godina na druge načine implementiraju građanski odgoj u svojim školama.


Građanski odgoj, kao i svaki drugi, kreće od kuće. No, njegova nadogradnja u školama svakako će biti velik korak prema razvijanju empatije, kritičkog razmišljanja i zdravijeg društva u cjelini. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!