Hrvatski srednjoškolci i ove godine osvojili medalje na prirodoslovnoj olimpijadi

27.12.2021.

20:18

Autor: Dominique Bratović-Vela/Dnevnik/B.A./HRT

Svih šest članova hrvatske ekipe osvojilo je medalje

Svih šest članova hrvatske ekipe osvojilo je medalje

Foto: Dnevnik / HRT

Nisu mogli otići u Ujedinjene Arapske Emirate. Uz podršku mentora, pripremali su se najviše na daljinu. No i ove godine hrvatski su srednjoškolci - prirodoslovci osvojili medalje na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih u konkurenciji 290 učenika iz 59 zemalja. 

Svih šest članova hrvatske ekipe mladih prirodoslovaca osvojilo je medalje na Međunarodnoj prirodoslovnoj olimpijadi mladih.


- Drago mi je to što Indijci, Izraelci i Kinezi, Japanci koji se pripremaju intenzivno i imaju posebne knjige za to natjecanje, što smo negdje mrvicu ispod njih ili u rangu s njima, kaže Roko Marić, dobitnik srebrne medalje, XV. gimnazija, Zagreb.


Umjesto u Dubaiju, natjecali su se u Zagrebu, u hotelu, uz nadzor putem kamera i mikrofona.


- Svaki član je bio za jedan predmet, ja sam bio za biologiju, dobili smo dva pokusa koja smo trebali odraditi za 3 sata, kaže Karlo Domijan, dobitnik brončane medalje, Prva sušačka hrvatska gimnazija, Rijeka.


- Radi se o gradivu koje će se učiti do trećeg razreda, a ja sam u prvom, kaže Karlo Ahel, dobitnik srebrne medalje, Gimnazija Andrije Mohorovičića, Rijeka.


Višetjedne pripreme imali su na daljinu, a s mentorima s PMF-a uspjeli su uživo proći laboratorijske vježbe. Dobili su i najvažniji savjet.


- Da to vrijeme dobro iskoriste, da vide tko ima prednost u nečemu, tko je dobar u računu, tko je dobar u eksperimentu i da kao tim rješavaju zadatke, kaže mentorica natjecatelja red. prof. Tajana Begović s Kemijskog odsjeka PMF-a.


Zadovoljni su svojim uspjehom, za njih je znanost u prvom redu - zabavna.


- Imali smo špricu kojom smo izvlačili glicerin iz jedne boce u drugu. To je bilo užasno teško za izvlačiti i bilo je jako zanimljivo, kaže Kim Radešić, dobitnica brončane medalje, Gimnazija Pula.


I nije znanost, matematika, informatika jedino što ih zaokuplja. 


- Doma imam električne bubnjeve, to sam čak dobio jer sam bio osvojio neku medalju, dobio sam neke novce pa sam si kupio bubnjeve, kaže Luka Duplančić, dobitnik brončane medalje, XV. gimnazija, Zagreb.


- Bavim se u slobodno vrijeme i plesom, volim i peći, volim svašta izrađivati kreativno, kaže Ema Novak, dobitnica brončane medalje, Gimnazija Josipa Slavenskog, Čakovec.


Uz bolje opremljene škole i više eksperimenata, poručuju, još bi više mladih otkrilo koliko je znanost uzbudljiva i zabavna.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!