Hrvatskim učenicima srebrne medalje na Prirodoslovnoj olimpijadi EU

13.05.2022.

23:29

Autor: Hina/HRT

Karlo Domijan, Ema Novak i Kim Radešić su među učenicima koji su osvojili medalje

Karlo Domijan, Ema Novak i Kim Radešić su među učenicima koji su osvojili medalje

Foto: HTV / HRT

Šestoro hrvatskih predstavnika osvojilo je srebrne medalje na Prirodoslovnoj olimpijadi Europske unije na kojoj je ove godine u Hradec Kralove u Republici Češkoj sudjelovalo 120 učenika, raspoređenih u 40 ekipa iz 20 zemalja članica Europske unije.

U dva hrvatska tima bili su učenici prvih i drugih razreda gimnazija iz Rijeke, Čakovca, Zagreba, Pule, Varaždina i Splita koji su u prvom zadatku istraživali fizikalna, kemijska i biološka svojstva i spojeve kože, a u drugom proučavali ogib svjetlosti na modelu molekule DNK, analizirali spojeve s antivirusnim svojstvima te proučavali mutacije DNK vezane uz bolesti u humanoj populaciji.


Iako su zadaci bili složeni i isprepleću znanja iz fizike, kemije i biologije, naši su se učenici sjajno snašli i u timovima uspješno riješili sve zadatke, priopćio je zagrebački Prirodoslovno-matematički fakultet koji je pod pokroviteljstvom Ministarstva znanosti i obrazovanja organizirao sudjelovanje hrvatskih učenika.


Medalje su odnijeli Karlo Domijan, (Prva sušačka hrvatska gimnazija, Rijeka), Ema Novak, (Gimnazija Josipa Slavenskog, Čakovec), Ivan Hegedić, (V. gimnazija, Zagreb), Kim Radešić, (Gimnazija Pula), Vanda Vrček (I. gimnazija, Varaždin), Mario Vrdoljak (III. gimnazija, Split).


Na Prirodoslovnu olimpijadu plasirali su se nakon što su postigli najbolje rezultate na državnim natjecanjima iz fizike, kemije i biologije u organizaciji i pod nadzorom Agencije za odgoj i obrazovanje i stručnih državnih povjerenstava za pojedina područja.


Prirodoslovna olimpijada namijenjena je učenicima do 16. godine koji se natječu timski u rješavanju interdisciplinarnih zadataka iz fizike, kemije i biologije, a od natjecatelja se zahtijeva spretnost u eksperimentalnom radu i obradi podataka te znanstveni pristup rješavanju problema.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!