Oni su kreativni, pomažu si i žele da ljepotu njihova kraja svi upoznaju

16.04.2023.

20:06

Autor: HTV/IMS

Osnovnoškolci u Brelima

Osnovnoškolci u Brelima

Foto: HTV/IMS / HRT

Oni su kreativni, međusobno si pomažu i žele da ljepotu njihova kraja svi upoznaju. Za našu rubriku "I mi idemo u školu", Sunčina Findak u Osnovnoj školi u Brelima doznala je sve o njihovim lokalnim legendama i običajima te s koliko ljubavi učenici i učitelji to prenose na mlađe naraštaje.

Josip i Mladen u pauzi od nastave vrlo ozbiljno shvaćaju svoju misiju.

- Bok prvaši danas ćemo vam Josip i ja čitati neke breljanske legende. Prva od njih bit će Šakan, kaže Mladen.

I dok oni čitaju, prvašići sa zanimanjem slušaju. No, Josip provjerava.

- Pa sada ćemo vidjeti jeste li slušali? Tko je Šakan, pita Josip

- Šakan je kamen Brela. Zašto se zove Šakan? Zato što izlazi kao šaka iz mora, odgovara Toni

- Dolazimo čitati jednom na tjedan nama je to zabavno, njima je zabavno, a dolazimo posjetiti i našu bivšu učiteljicu, nastavlja Mladen.

Tiskali su tri slikovnice o Breljanskim legendama i ponosni su što na najmlađe prenose portebu za očuvanjem zavičajne baštine.

- Tko je napisao? Djeca su slagala stihove prema kazivanjima starijih pripovjedača, odgovara Gordana Babić, profesorica hrvatskog jezika.


Velika ponuda različitih aktivnosti


U susjednoj prostoriji nezaobilazno domaćinstvo, izvannastavna aktivnost koja je danas prisutna u gotovo svakoj školi. Šivaju gumbe kao veliki.

- Jure, bi li ti bio krojač? Ne bih ali dobro šijem, odgovara Jure.

Petra ima mali problem.

- Petra malo ti je teška torba? Je malo je teška. Sama je nosiš iz škole i u školu? Da, spremno odgovara Petra.

Kaže, sutra će nešto izvaditi, barem jednu bilježnicu. Imaju u školi i svoju zadrugu. Naravno, svi su suveniri vezani za Brela. Ali imaju i još jednu rado posjećenu aktivnost.

- Profesorice razvili smo sve naše slike. Kada bi mogli napraviti izložbu, pita Margarita.

- Pa mogli bi odmah poslije Uskršnjih praznika. Odlične su, odgovara učiteljica.

- Koliko često imate izložbe? Obično 4 puta godišnje ovisno koliko su aktivni, sada kada je proljeće vole slikati proljetne motive, dodaje profesorica.

A u proljeće imaju pune ruke posla i oko svojeg maslinika.

Ali naveliko brinu i o svojem vrtu.

- Ivano, kažu da si ti šef za vrt. Daj me malo provedi. Što imate sve? Hotel za ježeve, ptice, razno cvijeće ružmarin lavandu, govori Ivano dok pokazuje vrt.

Kaže, kontroliram svaki dan jesu li zalili cvijeće. Kraj je nastave, pa je nastala mala gužva.

- Brela su dosta raštrkana. Kroz mjesto prolazi jadranska magistrala tako da smo radi sigurnosti djeci u suradnji sa općinom osigurali prijevoz učenika, zaključuje Ivana Ravlić, ravnateljica Osnovne škole dr. Franje Tuđmana.

A učenika je svake godine sve više. I dodaje, baš sam zadovoljna ravnateljica. Imamo kreativne učenike i kvalitetne učitelje. Pa može li bolje?

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!