Igračke našeg djetinjstva

25.12.2021.

07:00

Autor: Suzana Balen/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Igračke našeg djetinjstva

Igračke našeg djetinjstva

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Gradskom muzeju Bjelovar otvorena je izložba "Igračke našeg djetinjstva". Postav čine industrijske igračke nekadašnjih tvornica iz bivše države uz koje su odrastali mnogi naraštaji.

Galerija
Igračke našeg djetinjstva, Foto: Regionalni dnevnik/HRT
Igračke našeg djetinjstva, Foto: Regionalni dnevnik/HRTIgračke našeg djetinjstva, Foto: Regionalni dnevnik/HRTIgračke našeg djetinjstva, Foto: Regionalni dnevnik/HRT

Malo tko stariji od 30 ne sjeća se ovakvog plišanog mede, sveprisutnog Paje Patka i mnogih drugih dragih likova. I različite replike automobila, didaktičkih igračaka i društvenih igara u bjelovarskom muzeju vraćaju u djetinjstvo. Sve je to samo dio zbirke jednog zagrebačkog kolekcionara koji je prikupio čak 20 tisuća igračaka.

- Prijatelj iz djetinjstva iz Mlinovca Mario Petreković, nazvao me je i rekao da ima jednog svog prijatelja kolekcionara koji, zapravo, želi ostati anoniman, govori Igor Brajdić, zamjenik bjelovarskog gradonačelnika.

Sve je to Gradski muzej izložio po tematskim cjelinama, a upotpunio i velikim formatima fotografija toga kolekcionara.

- Međutim, on je prikupio i ostali materijal, sve što se tiče djetinjstva, knjige, slikovnice, igračke iz drugih zemalja, fotodokumentaciju, rekla je Ana Drveni, kustosica Gradskog muzeja Bjelovar.

Splitska Jugoplastika, zagrebačke Biserka i Uzor, krapinski Tik-tik, labinski "25. maj" i slovenska Mehanotehnika proizvodili su ove igračke. Biserka je, primjerice, bila jedina tvornica s licencijom u bivšem socijalističkom bloku za proizvodnju igračaka prema Disneyevim likovima i radila je u tri smjene. Nažalost, i ona i drugi hrvatski proizvođači propali su, dok slovenska tvrtka uspješno radi i danas.

A o izložbi najbolje govore dojmovi prvih posjetitelja.

- Takve se ne mogu sada kupiti i to je jedinstvena prilika da ih vidimo, naglašava Jan Povh, 4. razred

Najljepše od svega je kada se prepozna igračka kakva se u obitelji čuva desetljećima.

- Ovaj monopoli je od moje bake koja je umrla, ali je to meni sačuvala da se igram. Imam šah od djeda, ali je on živ i dan danas se mi igramo s time, govori Adrijan Raknić, 4. razred.

Igračke našeg djetinjstva koje kod odraslih bude nostalgiju, a najmlađima otkrivaju dio prošlosti mogu se razgledati do 20. siječnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!