Igračke našeg djetinjstva

25.12.2021.

07:00

Autor: Suzana Balen/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Igračke našeg djetinjstva

Igračke našeg djetinjstva

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Gradskom muzeju Bjelovar otvorena je izložba "Igračke našeg djetinjstva". Postav čine industrijske igračke nekadašnjih tvornica iz bivše države uz koje su odrastali mnogi naraštaji.

Malo tko stariji od 30 ne sjeća se ovakvog plišanog mede, sveprisutnog Paje Patka i mnogih drugih dragih likova. I različite replike automobila, didaktičkih igračaka i društvenih igara u bjelovarskom muzeju vraćaju u djetinjstvo. Sve je to samo dio zbirke jednog zagrebačkog kolekcionara koji je prikupio čak 20 tisuća igračaka.

- Prijatelj iz djetinjstva iz Mlinovca Mario Petreković, nazvao me je i rekao da ima jednog svog prijatelja kolekcionara koji, zapravo, želi ostati anoniman, govori Igor Brajdić, zamjenik bjelovarskog gradonačelnika.

Sve je to Gradski muzej izložio po tematskim cjelinama, a upotpunio i velikim formatima fotografija toga kolekcionara.

- Međutim, on je prikupio i ostali materijal, sve što se tiče djetinjstva, knjige, slikovnice, igračke iz drugih zemalja, fotodokumentaciju, rekla je Ana Drveni, kustosica Gradskog muzeja Bjelovar.

Splitska Jugoplastika, zagrebačke Biserka i Uzor, krapinski Tik-tik, labinski "25. maj" i slovenska Mehanotehnika proizvodili su ove igračke. Biserka je, primjerice, bila jedina tvornica s licencijom u bivšem socijalističkom bloku za proizvodnju igračaka prema Disneyevim likovima i radila je u tri smjene. Nažalost, i ona i drugi hrvatski proizvođači propali su, dok slovenska tvrtka uspješno radi i danas.

A o izložbi najbolje govore dojmovi prvih posjetitelja.

- Takve se ne mogu sada kupiti i to je jedinstvena prilika da ih vidimo, naglašava Jan Povh, 4. razred

Najljepše od svega je kada se prepozna igračka kakva se u obitelji čuva desetljećima.

- Ovaj monopoli je od moje bake koja je umrla, ali je to meni sačuvala da se igram. Imam šah od djeda, ali je on živ i dan danas se mi igramo s time, govori Adrijan Raknić, 4. razred.

Igračke našeg djetinjstva koje kod odraslih bude nostalgiju, a najmlađima otkrivaju dio prošlosti mogu se razgledati do 20. siječnja.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!