Ivan Petrović Poljak na Euroviziji mladih glazbenika

23.07.2022.

Zadnja izmjena 23:50

Autor: Antonija Ćosić/Dnevnik/HRT

Ivan Petrović-Poljak

Ivan Petrović-Poljak

Foto: HRT / HRT

Na natjecanju klasične glazbe u dvorani Opera Berlioz u francuskom Montpellieru sudjelovao je i hrvatski pijanist Ivan Petrović Poljak. Kao prvi po redu, probio je led, ali i visoko postavio letvicu za sljedećih osam mladih glazbenika. Pobijedio je violinist Daniel Matejča iz Češke Republike. 

Nagrade za najboljeg glazbenika na međunarodnim natjecanjima Ivan Petrović-Poljak osvaja otkad je imao 11 godina. Učenik je srednje glazbene škole Vatroslava Lisinskog u klasi profesorice Olge Cinkoburove.

Uoči nastupa Ivan Petrović-Poljak je kazao da se osjeća spremno za nastup i da je sretan što je dio poznatog festivala u Montpellieru. Dodao je da je ponosan što predstavlja Hrvatsku i da će u nastupu dati sve od sebe.

video thumb

U Montpellieru se natjecalo ukupno devetero glazbenica i glazbenika na violini, violončelu, klarinetu, trombonu i klaviru iz Njemačke, Austrije, Belgije, Norveške, Francuske, Poljske, Švedske, Češke i Hrvatske.

Mladi virtuozi izveli su najatraktivnije ulomke iz koncertnog repertoara 19. i 20. stoljeća iz pera Čajkovskog, Dvořaka, Wieniawskog, Lizsta, Webera, Elgara, Saint-Saënsa, Šostakoviča i Tomasija uz Nacionalni orkestar Montpellier Occitanie pod ravnanjem Pierrea Dumoussauda.

Ondje je bila i Ivana Kocelj koja je večeras komentirala izravni prijenos na Trećem programu Hrvatske radio-televizije.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!