Ivana Šojat o maloljetničkoj ovisnosti - izravno i bez uljepšavanja

03.06.2020.

11:45

Autor: Željka Živković/Vijesti iz kulture/V.M./HRT

-

-

Foto: - / -

Pjesnikinja, esejistica, prozaistica Ivana Šojat iza sebe ima 17 ukoričenih naslova, a 'Zmajevi koji ne lete’, prvi je njezin roman za mlade. Tema je vrlo intrigantna i poučna - maloljetničke ovisnosti o sintetskoj drogi poznatoj kao osvježivači.
Pjesnikinja, esejistica, prozaistica Ivana Šojat iza sebe ima 17 ukoričenih naslova - od zbirki poezije do romana i slikovnica. ‘Zmajevi koji ne lete’, prvi je njezin roman za mlade, a tema je vrlo intrigantna i poučna - maloljetničke ovisnosti o sintetskoj drogi poznatoj kao osvježivači. 'Zmajevi koji ne lete’ potresna je priča o trojici prijatelja, njihovoj ovisnosti, potrebi za isticanjem u društvu, ali i o želji za ljubavlju. Takozvani osvježivači po opasnosti za zdravlje ravni su heroinu, a s obzirom na to da ih malo tko shvaća ozbiljno, Ivana u svom djelu o svemu govori izravno i bez uljepšavanja.

- To je vrlo opasna sintetska droga koja tijekom duže uporabe zapravo počinje mijenjati i svijest i počinje mijenjati i razinu inteligencije kod djece, ističe Ivana Šojat.

Mučilo ju je to što je to droga koja nakon nekoliko uzimanja ne izaziva nikakvu ugodu, pa se pitala zašto se djeca koja je konzumiraju podsvjesno počinju kažnjavati. Stoga tri prijatelja u romanu imaju posve različite obiteljske priče.

- Da ne bi ispalo da to rade samo djeca rasturenih obitelji ili djeca koja imaju problematične roditelje ili bilo kakve odnose u obitelji, koji su ih nagnali na to, imamo ovdje i dječaka koji nema apsolutno nikakve probleme, koji ima savršenu obitelj, roditelje koji brinu o njemu. Dakle, razlozi za uporabu dolaze s više razina. To nije jednostavno i nije jednoznačno, dodaje autorica.

Razgovarala je s psiholozima, psihijatrima, čitala stručnu literaturu, a sve podsjeća na niz istinitih događaja koje su prenijeli mediji, a zabilježeni su u mnogim gradovima u našoj zemlji.

- Ovo je knjiga koja je pisana za mlade, ali knjiga koju itekako mogu čitati roditelji, knjiga bez nekakvog tepanja, uvijanja, uljepšavanja, zaključuje Ivana Šojat.

Roman, među prvima, čitaju Ivanina djeca. Budući da već dovršava svoj sljedeći književni projekt, nagrađivana i svestrana osječka književnica već traži nove teme. Vozeći se gradskim ulicama biciklom, neobične, ali važne zgode i detalji, dokazala je mnogo puta, ne mogu joj pobjeći.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!