Jovović: 30-50 posto mladih iskusilo je elektroničko nasilje

21.12.2022.

12:49

Autor: V.K./Studio 4/IMS/HRT

Iva Jovović

Iva Jovović

Foto: HTV / HRT

- Svako zlonamjerno korištenje komunikacijskih tehnologija kako bi se određenoj osobi naštetilo definicija je nasilja na internetu, rekla je dipl. soc. rad. Iva Jovović, Izvršna direktorica udruge LET.

Dodaje kako se to nasilje razlikuje od tradicionalnog nasilja kada se vršnjaci potuku. Ovo je nasilje, kako kaže, koje se događa cijeli dan.

- Ovo se nasilje vrši preko stvaranja lažnih profila, snimanju laži, ucjenjivanju. Na žalost, razvojem interneta i kreativnost zlostavljača se povećava, rekla je.

Naglašava kako se govori o vršnjačkom nasilju, ali još je gore kada se odrasla osoba predstavlja kao četrnaestogodišnjak. Kako kaže, to već odlazi u pedofiliju i neka druga kaznena djela.

- Podaci govore kako je 30-50 posto mladih iskusilo elektroničko nasilje, istaknula je.

Što se dobi mladih tiče, govori se o mladima od 13-19 godina.

Na pitanje kakve posljedice to nasilje ostavlja, Jovović je rekla kako su posljedice velike te da je primarno što prije otkriti nasilje i što prije pomoći žrtvi.

- Zlostavljači su najčešće mladi koji su bili izloženi nasilju i vidjeli su da je to nasilje ostalo nekažnjeno, rekla je i dodala kako je istraživanje pokazalo da su 2 glavna uzroka zašto netko vrši nasilje na internetu zabava i osveta.

Kako kaže, vrlo je bitno da zlostavljač dobije kaznu kako bi to bila poruka drugima.

- Nije nam cilj popuniti popravne domove s maloljetnicima, ali unutar škole trebaju postojati sankcije, rekla je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!