Juraj i Emanuel ponos Varaždina

16.09.2021.

07:00

Autor: Goran Damjanić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Juraj i Emanuel ponos Varaždina

Juraj i Emanuel ponos Varaždina

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Varaždin se ponosi dvojicom posebno uspješnih srednjoškolaca. Juraj Kolarić osvojio je srebrnu medalju na svjetskom natjecanju RoboCup Junior, dok je Emanuel Tukač, osvojio dvije brončane medalje na Srednjoeuropskoj matematičkoj olimpijadi.

Zahvaljujući ocu Ivici, nastavniku tehničke kulture, robotika je Jurju u krvi još od malih nogu.

- Stvarno najbolji osjećaj je kad napravim robota i vidim kako radi na nekoj stazi. To je najljepši osjećaj koji mogu imati, kaže Juraj Kolarić, učenik 2. razreda Elektrostrojarske škole Varaždin.

Prije dvije godine bio je prvak svijeta u Kanadi, lani drugi u Sydneyju, a isti je rezultat ponovio i ove godine na virtualnom Robo Cupu. Srebrna medalja u konkurenciji robotičara iz 27 zemalja, među kojima su Kinezi, Japanci i ostale sile s kudikamo većim ulaganjem u ovaj sektor, zvuči kao bajka.

- Naš robot je koštao oko 10.000 kuna, a jedan njihov kotač 10.000 eura. To je stvarno velika razlika i stvarno smo zadovoljni kako konkuriramo drugima. Jer sve što imaju na boljim kotačima, mi nadoknađujemo znanjem, kaže Juraj.

A zavidno je znanje i upornost pokazao i Emanuel Tukač donijevši kući sa Srednjoeuropske matematičke olimpijade - dvije brončane medalje.

- Uglavnom sam se pripremao kroz Centar izvrsnosti. Mentorica mi je bila Tatjana Plantak. Točno koliko su pripreme trajale, teško je reći, uglavnom to bude dugogodišnji rad, rekao je Emanuel Tukač, učenik 3. razreda Prve gimnazije Varaždin.

Županija obećava nova ulaganja u obrazovanje.

- Poduzet ćemo sve da dogradimo potrebne prostore, da te učionice opremimo, ali prevagu čine ljudi, kaže Anđelko Stričak, varaždinski župan.

Uz ovakvo znanje i marljivost, ovim su mladima otvorena vrata svijeta. Ipak, budućnost vide ovdje.

- Želim ostati u Hrvatskoj. Mislim da ovdje imam dobru mogućnost za daljnje napredovanje u robotici i u svemu. Planiram i upisati fakultet elektro-strojarstva, rekao je Juraj.

Ovi mladi genijalci svojim izvanserijskim rezultatima svima pokazuju kako je ulaganje u znanje uvijek najisplativiji kapital.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!