Kreativno i traženo zanimanje privlači sve manje srednjoškolaca

25.05.2023.

07:00

Autor: Zrinka Perić, Daniel Gurov/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Kreativno i traženo zanimanje privlači sve manje srednjoškolaca

Kreativno i traženo zanimanje privlači sve manje srednjoškolaca

Foto: HTV / HRT

Iako je itekako traženo na tržištu rada sve je manje mladih koji nakon završetka osnovne škole upisuju smjer cvjećarstvo. Poljoprivredno-šumarska škola iz Vinkovaca zbog sve manjeg broja upisane djece izgubila je tako jedan smjer. Zato žele potaknuti učenike da se obrazuju za ovo zanimanje koje je kreativno i ima svoje mjesto na tržištu rada. 

Okružen mirisima cvijeća svih vrsta, boja i oblika učenik Marin slaže prekrasan aranžman.

Iako je oduvijek želio postati veterinar na kraju je odabrao cvjećarstvo. I nije, kaže, požalio. 

- Cvjećarstvo je jedan jako kreativan posao gdje bi svi ljudi trebali uživati i biti opušteni. To je po meni jedna velika terapija za sve ljude, rekao je Marin Jurić, učenik 3. razreda vinkovačke Poljoprivredno-šumarske škole. 

Kreativan je i maštovit i poznaje gotovo svaki cvijet. Njegov san je pokrenuti vlastiti posao.

- Ja sebe nakon škole vidim u nekoj cvjećarni i nakon par godina vidim sebe kako otvaram svoju cvjećarnu, otkrio je Jurić. 

Iako je ovo zanimanje itekako traženo na tržištu rada, za smjer cvjećarstvo odlučilo se samo 11 učenika. 

- U Vinkovcima su cvjećari sve stariji i stariji. Već su se neke zatvorile cvjećarne i trebaju radnike. Ovo zanimanje je prekrasno. Tu stvarno svoju kreativnost možeš pokazati, rekla je profesorica u Poljoprivredno-šumarskoj školi Marina Gadanac

- Inače cvjećarstvo je jedan prekrasan poziv i jedno prekrasno zanimanje za koje je interes bio puno veći, ali naravno sa odlaskom mladih obitelji iz Slavonije i iz Vinkovaca interes se smanjuje i sve je manji broj upisanih učenika. Izgubili smo nažalost smjer vrtlara prošle školske godine zbog nedovoljne zainteresiranosti za upis učenika, kazala je Valentina Čačić, stručna suradnica u Poljoprivredno-šumarskoj školi. 

I zato od jeseni škola uvodi dva nova zanimanja za osobe s teškoćama i s invaliditetom - pomoćnik u hortikulturi i pomoćnik u peradarstvu, koji će zajednički činiti jedan razred.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!