Voćnjaci vinkovačke Poljoprivredno-šumarske škole oživjeli s dolaskom proljeća

02.05.2023.

07:00

Autor: Zrinka Perić, Daniel Gurov/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Plastenici vinkovačke Poljoprivredne škole oživjeli s dolaskom proljeća

Plastenici vinkovačke Poljoprivredne škole oživjeli s dolaskom proljeća

Foto: HTV / HRT

Dolaskom proljeća u vinkovačkoj Poljoprivrednoj školi oživjeli su školski voćnjaci i plastenici. U njima učenici uz nastavnike odrađuju školsku praksu, a u učionici na otvorenom uživaju dok gledaju kako biljke rastu. Ova škola je i Regionalni centar kompetentnosti za poljoprivredu, a želja im je povećati interes mladih za upis te njihov ostanak u Slavoniji. 

U voćnjacima vinkovačke poljoprivredne škole odzvanja smijeh učenika i zvuk vrtnih škara. 

- Ako odrežemo krivu granu krivo će rasti, ići će u visinu i onda naće biti pravi oblik, objašnjava Andreja Galović, učenica vinkovačke Poljoprivredno-šumarske škole. 

I u plastenicima učenici imaju pune ruke posla. Da bi rajčice bile rumene i krupne, brinu se Eva i Sara.

- Pregledavamo kapaljke jesu li dobro namještene, klipsamo rajčicu i vežemo ju oko špage da bi kasnije mogla normalno rasti, rekla je učenica Poljoprivredno-šumarske škole Sara Ana Dolić

Iako je u školskim plastenicima vlažno i vruće praksa im je, kažu, omiljeni školski sat.

- Pikiramo kopar, stavljamo u kaliće zemlju i stavljamo biljku unutra, objasnila je učenica Ivana Jozić

Gledaju kako biljka raste, hrane je i štite. I ovoga su proljeća proizveli stotine sadnica i presadnica.

- Daleko više vole praksu u odnosu na teoretske jer oni svojim rukama to rade, rekao je Miljenko Balašević, profesor strukovnih predmeta u Poljoprivredno-šumarska školi, Vinkovci.

Vinkovačka Poljoprivredno-šumarska škola, koja je ujedno i Regionalni Centar kompetentnosti za poljoprivredu, planira uvesti nove standarde zanimanja, poput agromelioratora. To je, naime zanimanje koje još ne postoji u hrvatskom obrazovnom sustavu, a bavi se primjenom natapanja i zaštite tla. 

- Taj obrazovni program nije dosad nije postajao u programima obrazovanja i nadamo se da ćemo mi biti prvi koji ćemo uspjeti plasirati upisati u HKO, kazala je ravnateljica Poljoprivredno-šumarske škole Ružica Zucić

Učenicima je najveća želja vratiti život u slavonska sela. Znanje iz ove škole sigurno će im koristiti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!