Ljetni praznici uz knjigu

25.08.2022.

07:00

Autor: Sanjica Kos-Bojanić/M.M./Regionalni dnevnik/IMS/HTV/HRT

Ljetni praznici uz knjigu

Ljetni praznici uz knjigu

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Prije šest godina knjižnica i čitaonica Fran Galović u Koprivnici otvorila je Olimpijadu čitanja. Natjecali su se samo učenici trećih razreda triju koprivničkih osnovnih škola. Danas na Olimpijadi čitanja sudjeluju učenici od prvog do četvrtog razreda koprivničkih i škola iz okolice, održava se u vrijeme ljetnih praznika - od sredine lipnja do kraja kolovoza.

Osmogodišnji Dorian i njegov tri godine stariji brat Erik česti su posjetitelji koprivničke knjižnice. Obojica sudjeluju na Olimpijadi čitanja. U dva mjeseca svaki je pročitao više od 20 knjiga.

Ljetni praznici uz knjigu i bez puno vremena provedenog uz računala i igrice za mnoge su njihove vršnjake nezamislivi.

- Meni mama ne da igram igrice duže od pola sata na dan i na mobitelu imam ograničenje od 3 sata, ali ne potrošim više od sat i pol. Ja mislim da djeca ne bi trebala biti toliko na računalu da bi trebala više čitati, ali ja im ne mogu pomoći oko toga. Da im i probam pomoći ne bi me slušali, tako su tvrdoglavi svi, rekao je Erik, učenik 5. razreda osnovne škole.

Ema nije među njima. Svoje prve školske praznike provodi u čitanju.

- Prijavila sam se jer volim čitati i želim pobijediti, pročitala sam 25 knjiga, kaže Ema, učenica 2. razreda osnovne škole.

Ona na ploču upisuje plusiće za svaku pročitanu knjigu i nada se medalji na kraju Olimpijade.

- Imali smo puno novih učlanjenja, dobar je odaziv. Jako smo zadovoljni baš zato jer dolaze sa svojim obiteljima učlanjuju se braća i sestre, a ove godine sudjelje njih 216 i pročitali su 2500 knjiga, rekla je Ida Gašpar, knjižničarka na dječjem odjelu.

Za ovogodišnje pobjednike na Olimpijadi čitanja ima više kandidata. Proglašenje i dodjela medalja održat će se početkom rujna. Uz ovaj koprivnička knjižnica i čitaonica ima niz drugih programa kojima potiče čitanje - a svako dijete rođeno u koprivničkom rodilištu na dar dobije paketić sa slikovnicom i pristupnicom za učlanjenje u knjižnicu.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!