Koprivnica u znaku jesenskih Podravskih motiva

02.10.2022.

08:38

Autor: Sanjica Kos-Bojanić/Studio 4/IMS/I.Z./HRT

Raskoš Podravine

Raskoš Podravine

Foto: Studio 4 / HRT

Koprivnica je i danas u znaku jesenskih Podravskih motiva - turističke manifestacije koja uz sajam naivne umjetnosti, starih obrta, folklora i narodne baštine nudi i bogatu gastronomsku ponudu podravskog kraja. Ovogodišnji su motivi u znaku kestena i mošta, delicija od zelja i domaćih kolača.

Podravski motivi prije 29 godina počeli su kao godišnja manifestacija u čijem su fokusu bili slikari naive. Sada se Motivi održavaju dva puta na godinu, u lipnju i listopadu, i uz slikare i kipare šaroliku tradiciju i baštinu podravskog kraja predstavljaju i mnoge udruge.

Neizostavan dio rukotvorina izloženih na Podravskim motivima je Ivanečki vez koji već godinama ima status nematerijalnog kulturnog dobra. Poseban je po tome što se radi u sedam boja i jedinstvenim bodom.

- Mi smo nosioci baštine, društvo izvornog folklora, Koprivnički Ivanec, imamo mlađe i starije vezilje, kod nas se već u vrtiću djeca uče vesti, ne s iglama, ali već imamo sistem i ima puno zainteresiranih mladih, rekla je predsjednica Društva izvornog folklora Gordana Horvat.

Dvadesetak slikara naive izlaže svoje radove.

- Ja sam slikar naive, potječem iz Hlebina, kolijevke naive, bavim se 54 godine s tim i volim izlagati svoje radove da ljudi vide ono što sam ja kroz godinu dana stvarao, poručio je slikar Zlatko Štrfiček.

Za podravsku gastronomsku ponudu pobrinule su se udruge žena. Koprivnički Bregi poznati su po zelju pa tamošnja udruga žena nije imala dvojbu što pripremiti. Uz sarmu i štrukle od zelja nadaleko je poznata njihova bregofska pita - zaštićena nematerijalna baština.

- Bregofska pita se sastoji od jabuka oraha i grožđica i vučenog tijesta, a međimurska ima i mak i sir, zaštićena je i jer nosi naziv mjesta iz kojeg potječe, naglasila je predsjednica Udruge žena Koprivnički Bregi Suzana Bukvić.

Za dobru kapljicu pobrinula se udruga vinogradara Fran Galović. Berba grožđa u Podravini je uglavnom završena pa se pečeno kestenje zalijeva slatkim moštom.

- Nakon svakog rada u goricama je čovjek umoran i onda si sjedne i popije čašicu ili kupicu gemišta, onda mu je lakše evo tak smo i mi sad tu. Dobro došli, kazao je predsjednik Udruge vinogradara Fran Galović Velimir Briški.

Šarenilo jesenskih plodova i proizvoda koji se tradicionalno proizvode u Podravini dio je palete jesenskih Podravskih motiva.

- Sigurno da je i folklor jako bitna stavka podravskih motiva gdje nastupaju razna folklorna društva, a kulinarstvo bez podravskih delicija, pečenih kostanja i mošta naravno i kopriva, naravno bez toga ne može, poručio je direktor TZ-a Koprivnice Renato Labazan.

Organizator, Turistička zajednica Koprivnice, pobrinula se da u koprivničkom parku - otvorenoj pozornici ovogodišnjih Podravskih motiva, svatko pronađe nešto posebno i osjeti svu raskoš Podravine. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!