'Love under masks', roman srednjoškolke Ele

26.10.2021.

09:16

Autor: Nika Jelavić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Ela Mahečić

Ela Mahečić

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Situacija s koronavirusom potpuno je promijenila svijet u kojem živimo. Upravo je novonastalo stanje inspiriralo srednjoškolku Elu da napiše svoj prvi roman. Upoznajte mladu spisateljicu koja dolazi iz Jastrebarskog.

Kad je pandemija tek počela, potaknuta događajima i izazovima oko sebe, sedamnaestogodišnja Ela Mahečić odlučila je svoje misli i osjećaje pretočiti u knjigu.

- Smatram kako je život ponekad vrlo crn, no pokušajte ga obojiti. Dajte bojama značenje, napominje Ela u odlomku svoje prve knjige. Tri je mjeseca sjedila za računalom i pisala svoj roman.

Knjiga govori o djevojci Elizabeth koja tražeći sebe i nailazeći na razna previranja duša oko sebe, traži svoj put. Željela je da trnja bude što manje, ali to nije mogla izbjeći. Preko glavnog lika, priča Ela - htjela je pokazati kako previranja mogu donijeti svjetlo u vlastiti i tuđe živote.

Knjigu "Love under masks" Ela je napisala na engleskom jeziku. Ovaj roman govori o djevojci Elizabeth koja kroz izazovno pandemijsko vrijeme i razne kušnje na putu, spoznaje što je ljubav i koliko su međuljudski odnosi kompleksni.

Obitelj, prijatelji u školi i profesori bili su oduševljeni spoznajom da je njihova sugrađanka u tako mladoj dobi napisala roman koji je tiskan u 100 primjeraka.

- Jedna cura u školi me odmah pitala mogu li joj posuditi knjigu da je pročita. Uglavnom su svi bili jako iznenađeni i sretni što sam napisala knjigu i svi bi je htjeli pročitati. I profesori su bili iznenađeni i na svakom satu su me ispitivali o knjizi, smije se Ela.

- Zahvaljujemo i ovim putem mami Andreji Mahečić koja je prepoznala Društvo naša djeca kao vrijednu i kvalitetnu udrugu te se obratila upravo nama i rekla: 'Moja kćer je napisala roman i to ne roman, nego roman na engleskom jeziku'. I veliko hvala Eli Mahečić što je ovaj roman ugledao svjetlo dana u nakladništvu Društvo naša djeca Jastrebarsko jer to je i nama i njoj vjetar u leđa, kaže Nikolina Ribarić, zamjenica gradonačelnika i predsjednica Društva naša djeca Jastrebarsko.

Na pitanje kakav je osjećaj držati svoju knjigu u ruci, Ela odgovara: 'Prekrasan. Ponosna sam do neba. Ova talentirana srednjoškolka u školi osobito voli engleski jezik i pisanje, a slobodno vrijeme najviše provodi izvodeći razne vježbe kako bi tijelo dovela u formu.

Iako je uživala pišući knjigu, Ela još ne zna čime se u životu želi baviti. Ipak, kako i u knjizi kaže: "Svaki je dan nova prilika da se trudimo i budemo bolje osobe. Ako u tome ne uspijete danas, pokušajte ponovno sutra".


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!