Mala škola fotografije Mare Bratoš

17.08.2022.

16:41

Autor: Vicko Dragojević/Regionalni dnevnik/HRT/V.G.

Mala škola fotografije

Mala škola fotografije

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Jedna od najpoznatijih hrvatskih fotografkinja Mara Bratoš u dubrovačkoj je Umjetničkoj galeriji održala "Malu školu fotografije". Zanimanje za radionicu bilo je veliko, mali Dubrovčani jedva su dočekali dobiti pokoji savjet od slavne fotografkinje, ali i snimiti prve fotografije polaroid aparatom.


Male fotografe Mara Bratoš najprije je provela umjetničkom galerijom, a potom su krenule osnove: danas kada svatko posjeduje mobilni aparat, učiti o fotografiji teže je nego nekada!

- Zahtjevnije je, odgovornije je, ali je i samim time i veći izazov, moramo fotografiju svaki puta iznova pozicionirati u umjetničkom svijetu, kaže Mara Bratoš, fotografkinja.

- Pogledao sam modele starih aparata jako su zanimljivi i to spajanje kemijskih elemenata da dobijete sliku, kaže Andriano, 14 godina.

Polaznici radionice fotografije vidjeli su Marinu izložbu "Istina", koja je nastajala 20 godina. Uživanje i učenje fotografije zapravo su najbolji način stvaranja nove publike.

- Što može biti zanimljivije ili iskrenije od pitanja djeteta, a ono upućeno pravoj osobi, upravo autorici jednog izloženog projekta. Stvarno želimo da mladi posjećuju naše izložbene prostore, kaže Tonko Smokvina, ravnatelj Umjetničke galerije Dubrovnik.

- Izrađivat će sami polaroid fotografije koje će biti izložene u Umjetničkoj galeriji Dubrovnik, sve do kraja izložbe "Istina", kaže Ivona Šimunović, muzejska pedagoginja.

Svaki mali fotograf morao je i snimati i pozirati. Nekoliko trenutaka kasnije slika je tu.

- Nosiš negdje aparat i na primjer 5 sekundi stavite, onda brzo potrčite da pozirate i slika već izašla, kaže Borna Lucija, 10 godina.

- Jako bitno je da imate svjetlost, da ne budete okrenuti, da vam ne gleda prozor u leđa nego vas mora gledati u oči da bolje slika ispadne, otkriva Maruša, 11 godina.

Svaka fotografija dobila je svoje mjesto na zidu, a moći će se pogledati do 4. rujna.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!