09:45 / 24.02.2021.

Autor: Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja

Dana ružičastih majica

Dana ružičastih majica

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Danas se obilježava Nacionalni dan borbe protiv vršnjačkog nasilja, međunarodno poznati kao Pink Shirt Day.


- Nasilje je postalo svakodnevna pojava, univerzalno, normalno, koristi za uspon na društvenoj ljestvici, kazala je psihologinja Ivana Garašić na online okruglom stolu "Ne lajkaj nasilje - reagiraj!" u povodom obilježavanja Nacionalnog dana borbe protiv vršnjačkog nasilja. Ono što je, kaže, postalo zabrinjavajuće u posljednje vrijeme, pogotovo u doba pandemije, je seljenje nasilja na online platforme.

Tu postoji difuzije odgovornosti pa grupa koja promatra nasilje očekuje da drugi reagira i u tome nastaje situacija u kojoj nitko ne reagira. Najčešće se, dodala je, ne uključuju u obranu i zbog straha što će se dogoditi s vlastitim statusom ako se nešto napravi.

Na okruglom stolu koji je organizirala Otvorena medijska grupacija prikazana je animacija izrađena u sklopu projekta "Biram drugačije, nasilje i mržnja nisu moj izbor" koji se provodi uz financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

Četiri video animacije izrađene u okviru ovog projekta problematiziraju posljedice vršnjačkog nasilja te govora mržnje među djecom i mladima, naročito u vrijeme pandemije COVID-19 kada je većina socijalnih kontakata prenesena u online okruženje što dodatno otežava razvoj empatije, razumijevanja, aktivnog slušanja i uvažavanja potreba prijatelja.

Također, govore o važnosti uključivanja promatrača u zaustavljanju nasilja svojim stavom.

Emocionalno nasilje ostavlja najdugotrajnije posljedice

Psihologinja Marina Trbus predstavila je rezultate kvalitativnog istraživanja Hrabrog telefona o vršnjačkom i rodno uvjetovanom nasilju provedenom 2020. koji pokazuju da emocionalno nasilje ostavlja najdugotrajnije posljedice.

S obzirom da živimo u online svijetu najzastupljenija vrsta nasilje je ono putem interneta - cyberbullying. Rezultati pokazuju da postaje normalno da se koristi nasilje, na psihičkoj, fizičkoj razini.

- Ljudi koji maltretiraju druge imaju najviše problema doma sa svojima te se zato iskaljuju na drugima, kazala je Trbus poručivši da je šutnja prilikom svjedočenja nasilju pomaganje nasilniku.

Cure češće osuđuju, no dječaci će u puno manjoj mjeri tražiti pomoć jer se smatra da je uloga muškarca tradicionalna te da oni ne plaču.

- Epidemiološki podaci govore da je nasilje prisutno u otprilike 10 % ukupne populacije djece. Od 100  učenika, njih 10 njih ima neko iskustvo seksualnog nasilja, no dječaci to ne prijavljuju, navela je Trbus.

Škola je, kaže, u nekim situacijama izvor rizika, jer često zbog usmjerenosti na predmete nastavu, rokove i papirologiju propuste stvarati mladog društveno aktivnog čovjeka. 

- Tamo gdje se provodi građanski odgoji na mlađim generacijama se vidi pomak, istaknula je.

Programska koordinatorica na Hrabrom telefonu, pedagoginja Emina Horvat istaknula je važnost sustavnih i preventivnih aktivnosti te odgovornost unutar obitelji da prati odrastanje te rast i razvoj djece u svim periodima života.


Psihologinja Marina Trbus u emisiji Dobro jutro, Hrvatska, rekla je kako o vršnjačkom nasilju u treba više i češće govoriti kako bismo stvorili društvo koje je osjetljivo na nasilje, diskriminaciju i govor mržnje.

- Istraživanja nam govore kako su mladi normalizirali nasilje. Normalno je govoriti kolegici da je glupača ili krava, a posebno je vidljiva diskriminacija prema ranjivim skupinama, nacionalnim manjinama, homoseksualcima, djeci s teškoćama, naglasila je.

Istaknula je kako se vide pozitivni pomaci u društvu te kako su istraživanja pokazala da su za to zaslužni programi prevencije i na tome se treba inzistirati.

Martina Belić, voditeljica projekata predstavila je  4 animacije za tinejdžere koje bazično govore kako reagirati na vršnjačko nasilje.

- Ovi se spotovi odnose na vršnjačko nasilje on line zato što je to mjesto gdje trenutno živimo, rekla je.


Povodom Dana ružičastih majica, učenici iz Učeničkog doma Podmurvice pripremaju performans na riječkom Korzu, kako bi dodatno senzibilizirali javnost na problem vršnjačkog nasilja. Stavit će ogromnu ružičastu majicu i ispisivati prigodne poruke. Oni su dobitnici nagrade Luka Ritz.

Barbara Maras, odgojiteljica u Učeničkom domu Podmurvice rekla je kako je za njih Dan ružičastih majica poput praznika kada iz doma izlaze u javnost da senzibiliziraju ljude o vršnjačkom nasilju kako bi se ono detektiralo i pravovremeno spriječilo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!