Nagrada "Mato Lovrak" romanu "Moje srce je zec"

26.05.2023.

09:29

Autor: Vijesti iz kulture/Hina/HRT/V.M.

Lovrakovi dani kulture

Lovrakovi dani kulture

Foto: Vijesti iz kulture / HRT

Krapinska književnica Nena Lončar dobila je za roman "Moje srce je zec" Nagradu Mato Lovrak za najbolji dječji roman tiskan u 2022. godini, koja joj je uručena u četvrtak u sklopu Lovrakovih dana kulture u Velikom Grđevcu, rodnom gradu novinara i najpoznatijega hrvatskog dječjeg pisca.

Već 36. godinu u Velikom Grđevcu održavaju se Lovrakovi dani kulture. Jednotjedni program pun dječjeg stvaralaštva kulminira dodjelom nagrade za najbolji domaći roman za djecu, ali i nagradama za najbolje radove učenika iz cijele zemlje.

Zašto je najboljim romanom ove godine poroglašen "Moje srce je zec" Nene Lončar doznala je ekipa Vijesti iz kulture:

- To je topla sugestivna priča, djelo koje odašilje plemenitu poruku, ne samo veznu uz današnju virusnu stvarnost, nego poruku opće ljudsku i opće vremensku o iscjeljujućoj snazi ljubavi, istaknuo je prof. emer. Stjepan Hranjec, predsjednik prosudbenog povjerenstva.

"Moje srce je zec" tematizira odrastanje u vrijeme pandemije koronavirusa kada je djeci za dvije godine oduzeta bliskost, zajedništvo i druženje.

Dobitnica nagrade Nena Lončar napomenula je, pak, da se "današnji pisci suočavaju se s drugim izazovima od onih prije 80 godina."

- Ali ono što je bitno uvijek ostaje isto, a to je potreba da nekog volite i da netko voli vas i kakvi smo jedni prema drugima, rekla je Lončar.

Napomenuvši da upravo o tome govori ovaj roman, Lončar je objasnila da je pandemija samo okvir u kojem se radnja odvija.

- Dvije godine biti izoliran i na distanci jako je dug period za djecu, ali i za pripadnike treće životne dobi koji žive u domovima za umirovljenike. To su bile dvije najranjivije skupine društva kojima sam kroz ovaj roman željela dati glas, dodala je nagrađena književnica.

Ove godine na natječaj je stiglo 20 dječjih romana, pa je prosudbeno povjerenstvo imalo zahtjevan posao. 

- Ova književna nagrada nije moja prva nagrada, ali je moj prvi Lovrak zbog čega sam izuzetno počašćena, kazala je Nena Lončar dodavši da je odrasla uz djela Mate Lovraka, a Ljuban, Pero, drugi Pero i njegova družina trajno su upisani u njezin imaginarni svijet.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!