Knjige u krošnjama zagrebačkog Ribnjaka

25.05.2023.

13:06

Autor: Nika Jelavić/Dobro jutro, Hrvatska/HRT/V.M.

Knjige u krošnjama

Knjige u krošnjama

Foto: Josip Regović / Pixsell

Zagrebački park Ribnjak već drugu godinu zaredom postaje domaćin festivala književnosti za djecu i mlade Knjige u krošnjama. 

Bogat program, koji traje do 28. svibnja uključuje književne i likovne radionice, upoznavanje audio knjiga, predstave, koncerte i druge sadržaje, a brojni suradnici festivala pobrinuli su se da program bude raznovrstan i primjeren za sve uzraste. Djeca će imati priliku upoznati domaće autore i ilustratore.

Festival Knjige u krošnjama je posjetila ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska:

- Nazvali smo ga "Festival književnosti, zvučnog eksperimenta za djecu i mlade". Zvučnog eksperimenta zato što i od prošle godine platforma Book i zvuk sudjeluje ravnopravno s nama u tom festivalu. Proširili smo naslov ove godine zato što će biti puno programa upravo zvučnog eksperimenta. Bit će opera za bebe, bit će i audio program za bebe, mame, bake i djedove, najavljuje Saša Krnic, direktorica izdavačke kuće Ibis grafika.

Knjige u krošnjama

Knjige u krošnjama

Foto: Josip Regović / Pixsell

Nika Varga iz Centra mladih Ribnjak napominje da je već u nazivu te institucije vidljivo da im je jako važno da mladi i djeca imaju svoj festival književnosti i eksperimentalnog zvuka:

- Malo djece čita, oni koji puno čitaju, puno čitaju sami od sebe, tako da je važno da okolne škole i druge ustanove koje rade s djecom znaju da ovdje mogu doći, ističe Nika Varga.

Bogat program upotpunjuje i sajam knjiga, kao i predstavaljanje recentnih knjiga autora i autorica, radionice za djecu i sve što je povezano s književnošću. Festival je ovo namijenjen svima. Djeci posebno drag je program "Zalogaj palačinke, zalogaj slikovnice":

- To je naš vrlo popularan program u 17 sati radnim danom. Otvoreno je, pričaju se priče, i na kraju dolaze nezaobilazne palačinke, kaže Saša Krnic.

Statistike pokazuju da iz godine u godinu Hrvati sve manje kupuju knjige i sve manje čitaju, ali prošlogodišnju uspjeh festivala dokazuje da interesa ima.

- Uvijek je bilo onih koji ništa ne čitaju i onih koji čitaju. Iz mog iskustva ja vidim da postoje i djeca koja puno čitaju. I da, njima smo se mi okrenuli, a onda će možda doći i oni ostali kad vide kako je lijepo onima koji čitaju. Prošle godine je bilo prvi puta bez puno oglašavanja. Htjeli smo vidjeti kako sve funkcionira pa je bilo jako dobra posjećenost i jako dobar feedback, tako da ja očekujem ove godine i vjerujem da će doći puno ljudi, jer u ovom krasnom parku ljudi šeću, ne mora ih se zvati da dolaze, napominje Saša Krnic.

Knjige u krošnjama

Knjige u krošnjama

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

- Na predstavljanje slikovnice "Kiki, mi te volimo" sudjelovali su primjerice učenici Osnovne škole Miroslav Krleža i to je ono što je zgodno da je prvo predstavljanje slikovnice, a onda djeca dobiju priliku nacrtati to što su doživjeli i kako su doživjeli slikovnicu. Tako da je ovo super platforma za tako nešto, da mlade i djecu povežemo s knjigama. Na kraju krajeva, i njihove roditelje, bake, djedove i tete, jer oni su ti koji kupuju knjige, čitaju knjige u ovoj ranoj dobi i zapravo šire tu kulturu čitanja dječje knjige, zaključuje Nika Varga.

Eto lijepog prijedloga za vikend, prošetajte do Ribnjaka, festival traje do nedjelje.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!