Novi pravilnik stipendiranja u STEM područjima - za nastavničke programe 600 eura

16.09.2022.

13:38

Autor: T.D./HRT/Hina

Novi pravilnik stipendiranja u STEM područjima

Novi pravilnik stipendiranja u STEM područjima

Foto: Ilustracija / Shutterstock

Ministarstvo znanosti i obrazovanja donijelo je novi pravilnik o stipendiranju redovitih studenata u STEM područjima znanosti po kojemu će iznos stipendije za nastavničke programe iznositi 600 eura, a za ostale studijske programe 300 eura.

Cilj novoga pravilnika je povećati zanimanje studenata za rad u školama i time ublažiti probleme nedostatka nastavnika određenih predmeta, poput matematike i fizike, koji se javljaju dugi niz godina.

Do sada su STEM stipendije dodjeljivane u iznosu od 1200 kuna studentima preddiplomske i integrirane preddiplomske i diplomske razine studija, a nove će iznositi 4.520 kuna (600 eura) za STEM nastavničke studijske programe (matematika, fizika, kemija, biologija i informatika) i 2.260 kuna (300 eura) za ostale STEM studijske programe.

Novac za te stipendije osiguran je u okviru Nacionalnog plana oporavka i otpornosti 2021.-2026.

Pravo na nju imaju redoviti studenti hrvatski državljani i državljani Europske unije, Europskoga gospodarskog prostora i Švicarske te oni koji uživaju međunarodnu i privremenu zaštitu, stoji u Pravilniku objavljenom u petak u Narodnim novinama.

Prema Pravilniku, ministar do 1. listopada tekuće godine donosi Odluku o broju državnih stipendija u STEM područjima znanosti, a javni poziv raspisuje do 25. listopada.

O dodjeli stipendija odlučuje sedmeročlano povjerenstvo koje imenuje ministar, a u njemu su tri člana predstavnici studenata koje predlaže Hrvatski studentski zbor, jedan predstavnik Rektorskog zbora, jedan predstavnik Vijeća veleučilišta i visokih škola te dva predstavnika Ministarstva, od kojih je jedan predsjednik povjerenstva.

Odluka o broju stipendija i javni poziv bit će objavljeni na mrežnoj stranici Ministarstva, a prijave se podnose u mrežnoj aplikaciji stemstipendije.mzo.hr.

Rang-liste bit će objavljene na mrežnim stranicama Ministarstva najkasnije nakon 60 dana od dana zatvaranja Javnog poziva.

Stipendiranje studenata nastavničkih studijskih programa u STEM području, napominju uz resornog Ministarstva, dugoročna je mjera kojom se nastoji odgovoriti na problem nedostatka nastavnika određenih predmeta, uz uvjet da u školi odrade jednaki broj godina koliko su primali stipendiju.

Srednjoročno se planira Zakonom o odgoju i obrazovanju zaposlenima u školama omogućiti rad preko norme, a kratkoročno Ministarstvo planira Zakonom o odgoju i obrazovanju omogućiti rad umirovljenim profesorima deficitarnih struka, i to tako da zamjenjuju nastavnike na bolovanju ili porodiljinom dopustu, kao i da ih se zaposli na određeno vrijeme ako se nitko ne javi na natječaj za nastavnika.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!