Novi sveučilišni udžbenik o hitnim stanjima u pedijatriji

09.10.2022.

07:00

Autor: Ivana Šilović/V.K./Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Hitna stanja u pedijatriji

Hitna stanja u pedijatriji

Foto: HTV / HRT

Hitna stanja u pedijatriji i kliničke znakove bolesti djeteta treba što prije prepoznati. U tome roditeljima i liječnicima može pomoći novi sveučilišni udžbenik na kojem su radili stručnjaci iz Splita, Rijeke, Zagreba i Osijeka.

- Nikola je otišao na trening veslanja i meni su javili da je pao. Da je došla hitna pomoć i da su ga odvezli na Firule. Došla sam tamo i zatekla sam ispred bolnice cijeli tim hitne pomoći kako reanimira moje dijete, priča Ivona Baketić.

Ivoninom tada 14 - godišnjem sinu srce je iznenada stalo.Nikoli je još dva puta srce zatajilo. Stručnost, brzina i pribranost medicinskih timova bili za njegov mladi život ključni.

- Jedna specijalizantica izlazila je periodično i stalno je govorila kako oni neće odustati, oni neće odustati. Nakon sat dva javili su da je preživio, sjeća se Ivona Baketić. 

Danas je nakon transplantacije srca, potpuno zdrav.

Upravo zbog ovakvih situacija, svoje znanje i iskustvo udružilo je 80 liječnika iz četiriju hrvatskih sveučilišta Splita, Rijeke, Osijeka i Zagreba i svoja svakodnevna iskustva "posložili" u udžbenik "Hitna stanja u pedijatriji". 

- U toj knjizi opisna su sva hitna stanja kod djece na različite načine. Uvijek jednostavno prilagođene onome tko mora reagirati u hitnim stanjima kod djece, kako bi to bilo brzo i strukturirano, govori prof.dr.sc. Julije Meštrović, glavni urednik udžbenika "Hitna stanja u pedijatriji".

Smatraju ga i svojevrsnom pedijatrijskom biblijom.

Knjiga je pripremljena tako da može koristi našim doktorima na otocima ili našim različitim specijalistima.

Pogreška u radu ne smije biti. Zato se već 20 godina u Splitu organiziraju i tečajevi svaki mogući scenariji prolazi se uz pomoću iskusnih instruktora. Hrvatska ih ima 30.

- Do sada smo educirali preko 300 liječnika u Hrvatskoj. Uvijek je nešto novo. Učili smo od Engleza i Slovenaca i sada smo i mi postali instruktori u međunarodnim centrima, istaknula je doc.dr.sc. Branka Polić, pročelnica Zavoda za intenzivno liječenje djece KBC-a Split.

Samo u posljednjih tjedan dana Zavod za intenzivno liječenje djece KBC Split imao je 8 hitnih slučajeva. Svi pacijenti su stabilno.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!