Interes za obrtnička zanimanja

16.07.2022.

07:07

Autor: Dominique Bratović-Vela/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Tražena obrtnička zanimanja

Tražena obrtnička zanimanja

Foto: HTV / HRT

Završen je ljetni rok za upis u srednje škole. Osim najtraženijih gimnazijskih i četverogodišnjih strukovnih programa, ovaj su put bila vrlo tražena i obrtnička zanimanja, što proteklih godina nije bio slučaj. Da se nešto mijenja, pokazuje to što su u mnogim obrtničkim školama diljem zemlje već popunjena sva mjesta.

Od sjevera do juga Hrvatske - dobar upis u trogodišnja i četverogodišnja obrtnička zanimanja.

- Najveće zanimanje kod nas je bilo kozmetičar, automehaničar, elektromehaničar, elektroinstalater, govori Dinko Mandić, ravnatelj Obrtničke i tehničke škole Dubrovnik.

- Nakon dugo vremena smo upisali vodoinstalatere u Rijeci i Crikvenici, cvjećare, keramičare, vrtlare, autolakirere, soboslikare, ličioce, zidare, rekla je Edita Stilin, pročelnica UO za odgoj i obrazovanje PGŽ-a.

- Bilo je prijavljeno 700 učenika, a primamo 140, znači 4 puta više, to se nije nikada dogodilo, govori Milan Šapina, ravnatelj Drvodjeljske škole Zagreb.

I nisu ovi učenici slučajno upisali obrtnička zanimanja, čujemo.

- Uvijek me zanimao neki fizički rad, rekao je Leon, učenik 1. razreda Obrtničke i industrijske graditeljske škole Zagreb, smjer fasader.

- Bit će dobro, imam i tatu koji radi s autima, bit će mi super. Ne bojim se rada, naglašava Željko, učenik 1. razreda Obrtničke i industrijske graditeljske škole Zagreb, smjer autolakirer.

- Prvi puta nakon dugo godina se osjeća da je tržište rada u Hrvatskoj profunkcioniralo, da su i roditelji i djeca svjesni toga da mogu i sa srednjoškolskim obrazovanjem strukovnim dobro se zaposliti i sebi osigurati egzistenciju, rekao je Radenko Bradić, ravnatelj Prirodoslovne i grafičke škole u Rijeci.

Pa su u slatkim brigama.

- Armirače nismo upisivali od 2015./2016. pa je tu sad malo problematično jer treba pronaći poslodavca koji se bavi poslovima armirača, rekla je Marina Soršak, pedagoginja Obrtničke i industrijske graditeljske škole Zagreb.

Dobre su to vijesti, kaže dugogodišnji licencirani majstor stolar, ali treba napraviti sve da većina upisanih učenika ostane u struci. 

- Ako cijene i rad budu cjenjeniji, ljudi će ostat u struci, raditi će struku, ako odu drugim putem više se neće vratiti, naglašava Dalibor Jelić, licencirani obrtnik, Stolarija Jelić.

Stipendije za deficitarna zanimanja i dobro opremljene škole - to je, uz ostalo, recept da interes za obrtnička zanimanja ne bude samo jednogodišnje čudo.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!