22:51 / 24.07.2021.

Autor: Dominique Bratović-Vela/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Pomama za mjestima u studentskim domovima

Studentsi dom

Studentsi dom

Foto: Ilustracija/Luka Klun / PIXSELL

Završene su prijave za smještaj u zagrebačke studentske domove. Tko je dobio krevet, bit će poznato sredinom kolovoza. I ove godine zanimanje za smještaj u domovima vrlo je velik, prijava je dvostruko više od raspoloživih mjesta.

Tea, Jakov i Miro, starosjedioci su na Savi. Provode radno ljeto u Zagrebu i nadaju se povoljnom ishodu natječaja za smještaj, posljednju godinu prije završetka studija.

- Prva godina je bila najteža za dobiti mjesto u domu, a kasnije sam dobila zbog dobrog prosjeka ocjena i brata koji je student, govori Tea Čapko, studentica grafičkog dizajna proizvoda, Kaštel Stari.

- Ja bih radije bio u stanu jer je malo veći prostor pa si komotniji, ali opet, dobra stvar doma je što je vrlo povoljan, naglašava Jakov Mesić, student informatike, Velika Trnovitica.

Računica studenata je jasna - smještaj stoji od stotinjak kuna u starijim domovima do najviše 600 kuna u novoobnovljenom domu Stjepana Radića i Cvjetnom naselju.

- Stan je ako se dijeli na dvoje ljudi, negdje 1400 kuna + režije, a dom, ja sam bio na Cvjetnom, je 475 kuna, rekao je Miro Osmakčić, student dizajna grafičkih proizvoda, Velika Trnovitica.

- Na oko 6500 mjesta natječe se oko 10000 studenata, istaknuo je Mirko Bošnjak, ravnatelj Studentskog centra Zagreb.

Nema najave gradnje novih domova u Zagrebu, pa u Studentskom centru pojačanim nadzorom stanara pokušavaju barem malo suzbiti nelegalnu kupnju toliko traženog mjesta u domu.

- Radimo kontrole, svake godine nekoliko desetaka osoba se izbaci iz doma. Dosta smo pomaka napravili u tom smjeru, ne znači da toga još nema, govori Bošnjak.

Na obradi prijava, našlo se posla i za tridesetak studenata. Studentska satnica za osmosatno radno vrijeme je 37 kuna.

- Imaju različita pitanja, a mi smo njima na usluzi, naglašava Dario, student farmacije, Zagreb.

Osim socijalnih kriterija i prosjeka ocjena - i deficitarna zanimanja donose dodatne bodove. Ove godine to su budući liječnici, logopedi, profesori matematike, fizike, inženjeri strojarstva.
Deficitarna zanimanja donose bodove

Deficitarna zanimanja donose bodove

Foto: Dominique Bratović-Vela / HRT

Do 16. kolovoza objavit će se - tko je dobio dom, a tko će u potragu za privatnim smještajem. Za njega, prema odluci Ministarstva obrazovanja, ove godine nema subvencija. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!