Program "Moje mjesto pod suncem"

28.04.2022.

07:08

Autor: Elvira Dizdarević/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Program "Moje mjesto pod suncem"

Program "Moje mjesto pod suncem"

Foto: HTV / HRT

Socijalna isključenost i nemogućnost razvijanja vlastitih potencijala posljedice su koje na djecu ostavlja odrastanje u obiteljima na rubu siromaštva. Kako se čulo na skupu u Rijeci, rezultati istraživanja provedenog u tom gradu bit će temelj za nacionalni akcijski plan smanjivanja siromaštva djece.


Program za djecu iz siromašnih obitelji "Moje mjesto pod suncem" u Rijeci koristi 40-ak obitelji. Već pet godina korisnik programa je i obitelj Čugalj.  

Deborah Čugalj ističe da je program pomogao u napretku njezina djeteta, koje je prije bilo povučeno, izolirano, a u programu je dobilo priliku da pokaže svoj talent. 

- Zainteresirana je za fotografiju i ide na foto tečaj i glumu. Mi joj to kao roditelji, na žalost, ne bismo mogli priuštiti, kaže.

U borbi za preživljavanje roditelji nemaju ni novca ni vremena za prepoznavanje potencijala i potreba djeteta.

Gordana Šimunković, članica tima istraživanja o izazovima siromaštva djece, naglašava da što se tiče djece koja žive u riziku od siromaštva ili u samom siromaštvu, govore o djeci koja nemaju priliku razviti svoj potencijal i koja se dugoročno kroz život nose s poteškoćama.

Na području grada Rijeke 2200 djece treba neki oblik pomoći, a od toga je 7% djece iz obitelji sa zajamčenom minimalnom naknadom.

Uz zdravstvene probleme, siromašnoj djeci ugrožen je razvoj i perspektiva u budućnosti.

- Trebamo bolje razvijati strategiju i na sveučilištu izgraditi opservatorij za djecu da imamo bolje činjenice, multisektorski forum koji uključuje i roditelje. Taj trokut povećat će mogućnost pravovremene reakcije za nove izazove i spas djece i obitelji, poručuje dr. sc. Paul Strubbs, voditelj tima istraživanja o izazovima siromaštva djece.

Sva djeca, neovisno o socijalnom statusu obitelji, trebaju dobiti mogućnost razvoja vlastitih potencijala. Bit će to temelj novog akcijskog plana za smanjivanje siromaštva djece u Hrvatskoj. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!