Prvašići u Splitu ponovno u tradicijskim školskim klupama

28.04.2023.

07:03

Autor: Anita Markovina/Regionalni dnevnik/HRT/T.S.

Tradicijske školske klupe

Tradicijske školske klupe

Foto: HTV / HRT

Prvašići iz splitske škole Manuš od prošlog tjedna nastavu prate u replikama školskog namještaja s početka 20. stoljeća! Ideja o tradicijskim školskim klupama pala je na pamet ravnateljici, a u djelo su je pretvorili učenici Obrtne tehničke škole: drvodjelski tehničari, dizajneri i  stolari. Za to zanimanje, koje prije desetak godina nitko nije htio upisati - danas vlada vrlo velik interes!

Daska po daska i nacrti se, uz vješte ruke, brzo pretvore u dobar komad namještaja.

Budući stolari i drvodjelski tehničari- dizajneri na praksi ne gube vrijeme. Uz pomoć nastavnika izrađuju uporabne predmete i pripremaju se za sve življe tržište rada.

- To je super osjećaj pogotovo ako ste vi to napravili, ako ste vi sami dizajnirali. Dobijete nekakav udar sigurnosti, samopouzdanja, rekao je Branimir Velebit, učenik Obrtne tehničke škole Split.

-Ima tu širok izbor i može se bit' jako kreativan ako se želi, dodaje Branimirov školski kolega Lovre Vukašinović.

Da su kreativni i spremni na suradnju pokazali su stvarajući replike tradicijskih školskih klupa i stolaca s početka dvadesetog stoljeća za Osnovnu školu Manuš. Ni od čega su stvorili nešto što nema nitko - ni u Splitu, ni šire.

- To je ono što mene uzbuđuje praktički od malih dana, mene osobno, a vjerujem da i djeca, tijekom vremena, a i ako nisu previše u početku zainteresirana, kasnije postanu zainteresirana i nekako se zaljube u taj materijal koji je stvarno živ, uvijek je nekako drugačije, miris je specifičan, kaže Božidar Marinović, nastavnik stručnih predmeta u Obrtničkoj tehničkoj školi Split.

Povećan interes za obrtnička zanimanja


Uz miris drva prije desetak godina školovati su se htjeli - rijetki. Danas u stolare žele svi, ruke se cijene, posao brzo pronađe, a dobro se i zarađuje. Škola upisuje 12 stolara, ali ravnatelj ih želi barem dvostruko više.

- Interes za upis u ova dva zanimanja je takav da bi mogli upisati šezdeset učenika stolara, a da ih upišemo 100 zaposlili bi se bez ikakvog problema, veliki je interes za sva obrtnička zanimanja, a pogotovo za zanimanje stolar, kaže ravnatelj škole Milivoj Kalebić.

Starinski namještaj koji su izradili već je u školi - kamenoj zgradi, staroj 110 godina, koja je i zaštićeno kulturno dobro. Čast da ga prvi isprobaju dobili su učenici 1 A razreda.

- Super mi je boja i stolica i zato što sam blizu Marka, kaže Mirta Frana, učenica Osnovne škole Manuš.

Djeca su bliže jedna drugima i bolje komuniciraju, dijele pribor i slađe se smiju, kad zatreba - i tješe se. Ravnateljica škole, koja je priču i pokrenula, smatra kako moderne klupe - razdvajaju učenike.

- Svako dijete sjedi u svojoj stolici, a ja sam htjela da kroz ovu repliku namještaja djeca se ponovno povežu, nismo otoci, iako samo svi priča za sebe, individualci, mi nikako ne možemo funkcionirati, a da nismo pripadnici jedne zajednice, rekla je ravnateljica Osnovne škole Manuš, Marita Guć.

Suradnja dviju škola nastavlja se - u pripremi je izrada novih petnaest klupa s daškom prošlosti.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!