Raspisan natječaj za nagradu "Karlo Veliki" za projekte mladih s EU dimenzijom

24.01.2023.

08:43

Autor: Hina/HRT

Ilustracija

Ilustracija

Foto: encierro / Shutterstock

Nagrada za mlade Karlo Veliki, koja se svake godine dodjeljuje projektima mladih ljudi sa snažnom EU dimenzijom, otvorila je prijave, a mladi između 16 i 30 godina na natječaj se mogu javiti do 2. veljače.

Na natječaj se mogu javiti mladi koji rade na projektu s europskom dimenzijom i osvojiti novčana sredstva za daljnji razvoj svoje inicijative.


Nagradu dodjeljuju Europski parlament i Zaklada međunarodne nagrade Karlo Veliki iz Aachena, a od 2008. više od 4650 projekata natjecalo se za nagradu, stoji u priopćenju.


Tri pobjednička projekta biraju se između 27 projekata koje nominiraju nacionalni žiriji u svakoj zemlji Europske unije. Prva nagrada iznosi 7500 eura, druga 5000 eura i treća 2500 eura. Predstavnici svih nacionalnih pobjedničkih projekata bit će pozvani na dodjelu nagrada u Aachen, u Njemačku.


Projekti moraju ispunjavati nekoliko kriterija da bi se kvalificirali: promicati europsko i međunarodno razumijevanje, poticati razvoj zajedničkog osjećaja europskog identiteta i integracije, služiti kao uzor mladim ljudima koji žive u Europi i ponuditi praktične primjere kako Europljani žive zajedno kao jedna zajednica.


Odabir nacionalnih pobjednika bit će u ožujku, a datum objave pobjednika i svečana dodjela nagrada u Aachenu bit će naknadno objavljen.


Prvu nagradu za mlade "Karlo Veliki" lani je osvojio Orquestra Sem Fronteiras (Orkestar bez granica) iz Portugala, koji promovira prekograničnu suradnju između Portugala i Španjolske, kroz glazbu mladih talenata koji žive u obje zemlje, u svrhu ublažavanja društvenih i kulturnih posljedica nejednakosti.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!