'Grafiti su umjetnost, a ne vandalizam'

20.12.2021.

17:11

Autor: Ružica Divac Borovečki/Regionalni dnevnik HTV/HRT/D.S.

Grafiti su umjetnost

Grafiti su umjetnost

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

U Školi za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku održana je radionica "Grafiti su umjetnost, a ne vandalizam" Krešimira Golubića. Riječ je o profesionalnom uličnom umjetniku, koji je pokrenuo turističke ture Zagrebom, a o grafitima poučava i školsku djecu.

Škola za umjetnost, dizajn, grafiku i odjeću u Zaboku mjesto je za kreativce. Vidi se to i u prostoru oko škole. Okušali u se učenici u mnogim likovnim tehnikama, ali grafitima su se dosad bavili samo u teoriji.


Zagrebački umjetnik grafita pokazao im je kako to izgleda u praksi.


- Kad dođeš negdje i ostaviš svoj rad na veselje lokalne zajednice, nema boljeg feelinga, rekao je street artist Krešimir Golubić, ulični umjetnik.


Za početak, oslikali su školski zid.


- Isprobali smo kako je to, da vidimo čari izrade grafita, kaže Maja Tomašković iz 3. razreda industrijskog dizajna, ŠUDIGO Zabok. I Ružica Malla iz istog razreda slaže se da se radi o lijepom iskustvu. 


- Imali smo predavanje, pričao nam je o počecima grafita pa sam se i ja vratila u mladost. Nije riječ o vandalizmu, običnom šaranju, nego je to zbilja umjetnost, naglasila je profesorica u ŠUDIGO Zabok Aleksandra Mašić Tumpa.


Glavna razlika između vandalizma i umjetnosti kod grafita je u tome ima li umjetnik dozvolu da ostavi svoj trag na zidu. Takva je, s dozvolom, bila i akcija oslikavanja zida nogometnog kluba.


- To su naši članovi koji su bili pozvani na druženje, da isprobaju kako je to, da mogu šarati na zidu, a ustvari stvoriti umjetnost, kaže Martina Hajdaš Dončić, izvršna direktorica NK Mladost.


Umjetnost dostupna svakomu, trag na javnome mjestu, u tome je čar grafita.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!