Đakovački učenici uživaju u školi: Njeguju tradiciju i pripremaju se za tržište rada

12.12.2021.

20:06

Autor: Sunčica Findak/Dnevnik/P.F./HRT

Strukovna škola u Đakovu njeguje tradiciju

Strukovna škola u Đakovu njeguje tradiciju

Foto: Dnevnik / HRT

U ove dane dobro bi nam došla njihova adventska božićna kuharica, originalne kuglice za bor, kao i njihovo znanje o cijepljenju - ali voćaka i vinove loze. Sve to doznali smo u Srednjoj strukovnoj školi u Đakovu, za našu rubriku "I mi idemo u školu".

Iako su temperature već ispod nule, započeti posao vani mora se završiti.

- Mi ovdje malo dorađujemo jedan projekt gdje smo zamislili da na moderan način napravimo Božićne jaslice, rekla je Zvjezdana Bodan, nastavnica strukovnih predmeta u Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata u Đakovu.

Žele ih što prije izložiti u školskom vrtu. U praktikumu ostali budući keramičari izrađivali su zanimljive kuglice.

- Sami smo izradili keramičke pločice, sami smo napravili ljepilo i sad lijepimo to, objasnio je Ivan koji pohađa smjer keramičar.

Učenik Karlo izradio je jednu od kuglica. Na pitanje hoće li mu ta kuglica visiti na njegovom boru odgovorio je da će možda visjeti.

- Ako kupite onda neće, dodao je.

Ako kupim, po koliko bi prodao?, upitala je novinarka HRT-a Sunčica Findak.

- 500 kuna, odgovara Karlo.

- 500 kuna? Zašto?, pitala je Findak.

- Zato što je to unikat, imao je Karlo spreman razlog visoke cijene za kuglicu.

Učenici već znaju vrijednost svog umijeća. Potom je novinarka otišla malo dalje, na mjesto gdje je nastala adventska i božićna slavonska kuharica. Već su je predstavili diljem Hrvatske, ali i u inozemstvu. Glavna misija: očuvanje tradicionalnih recepata.

- Naš školski paprenjak je jedinstven, jer smo sami osmislili kalup za paprenjak koji je drveni otisak Đakovačke rozete, istaknula je Marija Katilović, nastavnica strukovnih predmeta u Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata u Đakovu.

I dok se radi prema receptima, svi učimo ponešto. A nakon svega ide i dobar božićni kruh - još jedan međunarodni projekt u kojem škola sudjeluje.

- Učenici su sa svojim bakama i roditeljima iz različitih sela istraživali recepte i izgled božićnog kruha, rekla je Maja Breulj, nastavnica strukovnih predmeta u Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata u Đakovu. 

Pravi istraživački rad, jer pisanih tragova o tome nema. Škola raspolaže s 44 hektara zemlje, imaju brošuru i o ekološkom uzgoju. A budući agrotehničari sve upijaju.

- Znate da u našoj školi proizvodimo nekoliko kultura - najznačajniji je pir i bundeva, rekao je Krunoslav Biberović, nastavnik strukovnih predmeta u Srednjoj strukovnoj školi Antuna Horvata u Đakovu.

- Htjela bi se kasnije baviti i osnovati vlastiti OPG i ostati u Slavoniji, navela je Rebeka, učenica smjera agrotehničar.

Kao i učenik Karlo.

U ovoj se školi učenicima nudi više od 20 zanimanja. I sve je planski.

- Napravimo anketu i na osnovu te ankete upisujemo učenike za ona zanimanja koja su tražena na tržišu rada i za koja imamo mjesta za praktičnu nastavu, naglasio je Mirko Ćurić, ravnatelj Srednje strukovne škole Antuna Horvata Đakovo.

A ove godine bilo je itekako zainteresiranih i za agroturističkog tehničara. U odličnom ambijentu, gdje imaju pola hektara vinograda, zatekli smo ih na satu - osnove degustacije.

Imaju i sat o osnovama cijepljenja voćaka i vinove loze. Ovi učenici zaista uživaju u svojoj školi. Školi koja ima dušu, njeguje tradiciju, običaje i priprema ih za tržište rada, ali ono - u Hrvatskoj.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!