22:01 / 25.03.2021.

Autor: Jelena Tomac/Dnevnik/IMS/HTV/M.M./HRT

Rijeka dobila Dječju kuću

Dječja kuća, Rijeka

Dječja kuća, Rijeka

Foto: HTV / HRT

U Rijeci je otvorena prva Dječja kuća u Hrvatskoj. Riječ je o jedinstvenom objektu, smještenom u kompleksu bivše tvornice "Rikard Benčić", danas novom riječkom art-kvartu. U izgradnju i opremanje Dječje kuće uloženo je 55 milijuna kuna, a veći dio tog novca, u sklopu projekta Europske prijestolnice kulture, došao je iz europskih fondova.

Uoči otvorenja Dječju kuću je posjetila i ekipa emisije Dobro jutro, Hrvatska koja je ondje razgovarala s projektantom Sašom Randićem i pročelnikom Odjela za kulturu Grada Rijeke Ivanom Šararom:

Unutar zidova od cigle, na četiri kata, kriju se šareni prostori namijenjeni dječjem stvaralaštvu, opremljeni najsuvremenijom audiovizualnom i drugom tehnikom uz mnoštvo tehnoloških noviteta.

- Osim te same tehnike nama je puno značajniji program da djecu potaknemo da shvate da nisu samo u ulozi pasivnih gledatelja nego da u nekoj budućnosti stvaraju filmove i da izražavaju svoje ideje, rekla je Slobodanka Mišković, ravnateljica Art-kina Rijeka.

U Dječjoj kući djelovat će četiri kulturne ustanove - Art kino, kazalište lutaka, Muzej moderne umjetnosti te Gradska knjižnica, koja je ovamo preselila svoj Dječji odjel Stribor s čak 32 tisuće knjiga.

- Odjel je koncipiran tako da ima puno kutaka tako da je moguće u isto vrijeme imati veći broj aktivnosti, rekao je Niko Cvjetković, ravnatelj Gradske knjižnice Rijeka.

Unutrašnjost kuće obilkovana je tako da zadovolji potrebe djece.

- Kada se radi o arhitekturi djece, onda je ona specifična zato što se ne radi o prostorima čiste funkcionalne potrebe, nego o formativnim prostorima u kojima djeca odrastaju, stječu prva iskustva, prijateljstva, nalaze svoje mjesto u društvu, kaže Saša Randić, projektant Dječje kuće.

Dječja kuća je, nakon Muzeja moderne i suvremene umjetnosti i Palače Šećerane, treći objekt koji se otvara u sklopu kompleksa Benčić. Za godinu dana bit će dovršena i nova zgrada Gradske knjižnice.

- Mislim da je Rijeka time dobila jedan fantastičan kompleks kojim se može pohvaliti vrlo malo gradova ne samo u Hrvatskoj nego i u cijeloj Europi, rekao je Vojko Obersnel, riječki gradonačelnik.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!