U tijeku najveća škola programiranja za osnovnoškolce

05.04.2022.

10:34

Autor: Regina Zubanović/V.K./Dobro jutro, Hrvatska/HRT

Nova znanja za osnovnoškolce

Nova znanja za osnovnoškolce

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

U brojnim osnovnim školama na području Splitsko-dalmatinske županije, pa tako i u OŠ fra Pavla Vučkovića u Sinju, u tijeku je EDIT CodeShool - najveća u Hrvatskoj škola programiranja u kojoj osnovnoškolci 6., 7. i 8. razreda stječu nova znanja iz područja umjetne inteligencije na kojoj velikim dijelom počiva računalna budućnost. 

- Moja aplikacija prepoznaje životinje. Trenutno prepoznaje samo sliku, ali mi je cilj nadograditi aplikaciju, tako da osoba koja je u prirodi, pomoću kamere na mobitelu, dobije više informacija o životinji, rekla je učenica Anđa Masle i dodala kako njenu aplikaciju mogu koristiti i slabovidne osobe.

Učenik Luka Budimir smislio je aplikaciju koja može prepoznavati društvene mreže. Rekao je kako bi htio u budućnosti biti programer.

Damir Brčić, voditelj projekta ICT županija, rekao je kako je cilj ovog projekta je približiti napredne tehnologije djeci u što ranijem uzrastu.

- To je tehnologija koja je budućnost svih svjetskih država i nikada za nju nije prerano krenuti. Dobro je što i u manjim sredinama dajemo djeci mogućnost da se upoznaju s naprednim tehnologijama i daljnjim svojim razvojem doprinesu gospodarstvu i IT industriji, istaknuo je Brčić.

Dodaje kako ovaj program traje 6 godina te kako se svake godine u njega uključi oko 500 djece u svim gradovima županije.

Boško Lišnić, prof. informatike rekao je kako je ponosan na sve projekte koje su učenici napravili.

- Mi djecu učimo kako uz pomoć neuronskih mreža, umjetne inteligencije i računalnog vida, možemo napraviti nešto kreativno i zabavno, što će djelovati motivacijski na učenike, istaknuo je.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!