Školarci i studenti tijekom praznika sve više rade

08.08.2021.

07:00

Autor: Irena Košar/Dnevnik/IMS/HRT

Školarci tijekom praznika sve više rade, do 30 kn po satu

Školarci tijekom praznika sve više rade, do 30 kn po satu

Foto: Dnevnik / HRT

Sve je više učenika koji ljetne praznike provode radno. Osim dodatne zarade, ljetni poslovi su i prilika za upoznavanje s tržištem rada. I dok je prošle godine, zbog pandemije ponuda učeničkih poslova značajno pala, ovo ljeto situacija se popravlja. A školski servisi bilježe sve veći broj mladih na tržištu rada.

Za maturanticu Tamaru Jarnjak, učenicu XVI. zagrebačke gimnazije preko ljeta odmora nema. Već treću godinu zaredom školske praznike provodi radeći u restoranu brze prehrane. Za rad se odlučila jer joj je bilo dosadno. Nije cijelo ljeto na moru, a u gradu joj brže prođe vrijeme. A i novca dodatno je dobro imati, kaže.


I Patrik Poljak, učenik riječke Srednje talijanske škole ljetne praznike provodi radno - kao pomoćni radnik na građevinskim poslovima. Kaže kako se 'ostajanje doma' ne isplati. Osim toga, dodaje - svi njegovi kolege iz škole su radili.


Između 20 i 30 kuna cijena je satnice za koju rade učenici zaposleni preko učeničkih servisa. A izdanih ugovora je znatno više nego prošle godine u isto vrijeme. U servisima ističu kako bi se mogla ponoviti rekordna 2019. godina. Godina 2020. bila je upola lošija od 2019., kaže Veronika Linić Muminović, djelatnica učeničkog servisa Dom mladih Rijeka.


- Među najtraženijim poslovima su oni u ugostiteljstvu i turizmu, zatim slijede ostali pomoćni poslovi - slaganje polica u trgovinama i razni drugi pomoćni poslovi u trgovinama, skladištima. Bilježimo i porast zanimanja u IT industriji, napominje Mihovi Paradžik iz učeničkog servisa Tehničke škole Zagreb.


Ljetni poslovi, osim što nude dodatnu zaradu, dobra su prilika su da učenici iz prve ruke vide kako funkcionira tržište rada. A radno iskustvo, dodaje ravnatelj Tehničke škole Čakovec - može im pomoći da prepoznaju neki svoj talent pa da se kasnije lakše odluče hoće li studirati ili će prvo raditi pa studirati.


A iskustvo koje steknu radeći ljeti moglo bi im biti od koristi pri traženju nekog budućeg posla.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!