Slavonski Brod u znaku bajki Ivane Brlić-Mažurnić

15.04.2023.

11:57

Autor: Višnja Ružojčić/Dnevnik/HRT/IMS/V.G.

Slavonski Brod u znaku bajki Ivane Brlić-Mažurnić

Slavonski Brod u znaku bajki Ivane Brlić-Mažurnić

Foto: HTV / HRT

Nakon pandemijskih ograničenja u Slavonskome se Brodu održava bogat program najvažnije gradske manifestacije "U svijetu bajki Ivane Brlić-Mažurnić". Ove će se godine prvi put dio odvijati i u obnovljenoj kući gdje su "izmaštani" poznati likovi: Domaći, Stribor, Šegrt Hlapić.


Sve je spremno za premijeru glazbeno-scenske čarolije „Ribar Palunko i njegova žena".

Pod redateljskom palicom Marija Kovača bruse se detalji. Ivaninu će priču iznijeti lokalne snage, glumci i djeca kazališne radionice „Svijeta bajki".

U organizaciju najvažnije slavonskobrodske manifestacije uključene su sve kulturne ustanove grada. Ove će godine središnje mjesto brojnih programa biti obnovljena Kuća Brlić.

- Starije generacija sjećaju se da su se nagrađeni literarni radovi čitali upravo uz kamin koji se nalazi u knjižnici stana Brlić na prvom katu, kaže Romana Tekić, ravnateljica Galerije umjetnina grada Slavonskog Broda.

- Manifestacija se odvija od 1970. godine na inicijativu Ivanine najmlađe kćeri Nedjeljke i evo tradicija je održana sve do dana današnjega, kaže Marina Martić Puača, zamjenica gradonačelnika Slavonskog Broda.

Smisao je na vrijednosnim istinama velikoga djela hrvatske književnosti - odgajati naraštaje i poticati kreativan rad.

- Svake godine imamo veliki broj posjetitelja. Djece brojimo preko 6 tisuća. Vjerujemo da će ove godine biti i više. A zabavni programi bit će za svu djecu, u brojnim radionicama - likovnim, fotografskim, video radionicama, kazališnim predstavama, kaže Martić Puača.

Turistička zajednica priprema zanimljive interaktivne susrete.

- Tako će na brodskom korzu ispred kuće Brlić posjetitelje animirati kostimirani glumci koji utjelovljuju likove iz Ivaninih bajki. Ove godine će biti Jagor, Šegrt Hlapić i Kosjenka, kaže Kristina Šokić, Turistička zajednica Slavonski Brod-Posavina.

I ključevi grada tjedan dana bit će u dječjim rukama. Poruke koje pošalju treba ozbiljno shvatiti jer su često putokaz za rješavanje problema koje ih muče.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!