Gdje se slavonskobrodski srednjoškolci vide u budućnosti

07.05.2023.

07:00

Autor: Višnja Ružojčić/Regionalni dnevnik/HRT/IMS/A.V.

Dan Europe u Slavonskom Brodu

Dan Europe u Slavonskom Brodu

Foto: HTV / HRT

Što su meke vještine, a što zelena i digitalna tranzicija te koja će zanimanja u budućnosti biti najtraženija? O tomu su raspravljali slavonskobrodski srednjoškolci na forumu koji je ususret Danu Europe organizirao tamošnji ured EUROPA Directa. Osvrnuli su se i na utjecaj modernih tehnologija na mlade i njihov emocionalni život.

Barbara se školuje za modnu tehničarku i obožava svoje buduće zanimanje.

- Vidim se u tom zanimanju. Ono je jako kreativno, traži vještine u crtanju. Ipak se trebaju znati oblikovati predmeti, modelirati i crtati. Treba biti kreativan, rekla je Barbara Tomljenović, učenica Obrtničko-tehničke škole Slavonski Brod. 

Uvjerena je da će se snaći na tržištu Europske unije koje, uz znanje, sve više traži i tzv. meke vještine.

- Vještine kao što su na primjer komunikacijske vještine, nekakve društvene i socijalne vještine koje ne stječemo formalnim obrazovanjem nego interakcijom s ljudima kroz svakodnevni život i iskustvo, objasnila je Maja Kuzmić, asistentica voditelja projekata iz Europskog doma Slavonski Brod. 

I ovdje su ih stjecali raspravljajući o mnogim aktualnim temama. 

- Kako da što više uključimo tu modernu tehnologiju kako bismo unaprijedili EU i samu ovu državu, objasnila je Anja Marija Talić, učenica Gimnazije "Matija Mesić", Slavonski Brod. 

Šokantni događaji iz susjedstva opominju pak da i s modernim tehnologijama valja biti oprezan.

- Ja si želim smanjiti dotok nebitnih informacija. Dosta bude negativnih vijesti. Evo ovo što se danas događa, rekla je Barbara. 

- No ne mora to biti tako. Zapravo moderne tehnologije nam pomažu da se educiramo. Ovo može biti nekakva pouka za dalje, dodala je Anja Marija. 

I povećana potražnja za nekim zanimanjima šalje znakovitu poruku. 

- Na primjer njegovatelji starijih osoba će biti traženo zanimanje s obzirom na to da na društva osobito u EU stare, otkrila je Kuzmić. 

Na drugom polu - svemirski pilot ! Pomiriti dvije strane budućnosti izazov je za svako društvo koje želi odgojiti uspješne i empatične mlade ljude.  

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!