Splitska srednjoškolka vlasnica čak triju Oskara znanja

20.09.2021.

14:02

Autor: HRT

Petra Koceić Bilan

Petra Koceić Bilan

Foto: Dobro jutro, Hrvatska / HRT

Splitska srednjoškolka Petra Koceić Bilan, učenica III. Gimnazije u Splitu, popularno zvane MIOC, može se pohvaliti ne jednim, nego čak trima Oskarima znanja – dva su osvojena za državno prvo mjesto iz hrvatskog jezika prošle i ove godine, te još jedan iz latinskog jezika. 

Kada je pitaju je li bilo teško osvojiti ove nagrade i obraniti prošlogodišnju titulu najbolje u hrvatskom jeziku, kaže da je više riječ o psihičkom pritisku.

- Obraniti naslov teže je možda nego osvojiti ga prvi put. Sve skupa, priprema i za latinski i za hrvatski jezik bila je teška, ali jednako tako i užitak, govori svestrana Petra koju, osim humanističkih i prirodnih znanosti, zanima i gluma kojom se bavi u slobodno vrijeme.

- Mene zanima sve, smije se. 

Kaže da joj je san jednog dana predavati na fakultetu, ali smatra da se nikad ne treba ograničavati.

- Trenutačno se ne mogu opredijeliti samo za jednu stvar, ističe Petra.

S obzirom na njezine uspjehe, dalo bi se zaključiti da Petra uči po cijele dane. No, kaže kako ipak nije tako i da je tajna u ravnoteži.

- Ne možemo cijeli dan učiti niti se cijeli dan odmarati. Ako je škola ujutro, popodne učim i navečer radim nešto što ja volim – družim se s obitelji, pogledam seriju ili film, pročitam knjigu, objašnjava Petra kojom se jako ponose i njezini profesori.

- Petra je iznimna mlada djevojka koja zaista ima sve, vrlo je pametna, sposobna, ali ima i ono nešto što je izdvaja od ostalih – to je velika ljubav, entuzijazam i volja za radom. Kad se sve to spoji, uspjeh ne može izostati, s osmijehom kaže njezina profesorica hrvatskog jezika Drinka Bedalov.

S njom se slaže i Petrina profesorica latinskog jezika Tonkica Novogredac koja kaže da Petra ima istančanu jezičnu logiku.

- O Petri samo sve u superlativima, zaključuje Novogredac.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!