Ogroman interes mladih za gaming industriju

05.03.2023.

07:04

Autor: Vlatka Kalinić/Dnevnik/HRT/IMS

Ogroman interes mladih za gaming industriju

Ogroman interes mladih za gaming industriju

Foto: HTV / HRT

Mala škola s velikom vizijom za budućnost - tako bi se kratko mogla opisati Srednja škola Novska koja će ove godine upisati četvrtu generaciju tehničara za razvoj videoigara. Interes je ogroman, pa se proširuje i učenički dom jer su za ovaj smijer zainteresirani školarci iz cijele zemlje.

Obrazovanje za zanimanja budućnosti nije bez izazova. Stručnih udžbenika nema, tehnologija se mijenja iz dana u dan, a ni profesore vične programiranju videoigara nije lako pronaći. Ali trud se prepoznaje - u Novsku učenici stižu iz Zagreba, Istre i Dalmacije.

- Upisao sam smjer tehničar za razvoj videoigara jer sam oduvijek kao mali htio nešto kreirati u programima, glazbu i tako. A i čuo sam da se dobro plaća, kaže Matko Šuperina, učenik Srednje škole Novska.

- Moram odmah reći da to nije igranje videoigrica kako bi netko možda na prvu pomislio nego je to jedan vrlo ozbiljan kurikulum, kaže Nikolina Fijačko Filipović, ravnateljica Srednje škole Novska.

Uz teoriju videoigara i njihov projektni razvoj, moraju svladati audio-vizualnu produkciju i 3D modeliranje. I to ne samo u teoriji. Uče o igrama i uz igru.

- Igre kao takve potiču logičko razmišljanje, brzo razmišljanje. Moraju razmišljati "izvan okvira". Radimo na tome da im zadajemo čim više projekata da sami rade na igrama, da se ubace u taj svijet industrije, kaže Josip Džaja, profesor razvoja videoigara, Srednja škola Novska.

Predstavljaju nam svoju aplikaciju - "Za dva", koja, kažu, jamči prolaznu ocjenu iz matematike. A tu je i videoigra s kojom su osvojili peto mjesto na natjecanju Global game jam u konkurenciji srednjih škola iz više od stotinu zemalja.

- Ne moraš znati sve. Uglavnom trebaš biti dobar u jednom području, bilo to programiranje, grafika, zvuk ili prezentiranje ili osmišljavanje koncepta. Jako rijetko ćete nači da netko sam radi videoigrice, kaže Matko Šuperina, učenik smjera tehničar za razvoj videoigara, Srednja škola Novska.

- Zapravo mi s ovim svim aplikacijama radimo svoj portfolio koji ćemo prikazati drugim ljudima kad se budemo zapošljavali te ćemo lakše dobit posao s njim. Iskreno, ja bih volio raditi u Rimcu. To mi je san, volim aute i volim programiranje, kaže Borna Kozić, učenik smjera tehničar za razvoj videoigara, Srednja škola Novska.

I koga god ovdje pitamo, snovi o budućnosti vežu ih za Hrvatsku.

- Da, to i je cilj, dakle da se zadrže ovdje, da ne odu negdje gdje im se može ponuditi više i bolje, kaže Fijačko.

Već sad im je nadohvat ruke poduzetnički inkubator s vrhunskom tehnologijom za izradu svih oblika virtualne stvarnosti. A ima Novska još velikih planova: prvi specijalizirani fakultet i kampus za razvoj videoigara. Malo slavonsko mjesto, uvjereni su, postaje srce hrvatske gaming-industrije.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!