Za ljetni gaming kamp u Novskoj tražilo se mjesto više

07.07.2022.

07:03

Autor: Igor Ahmetović/Regionalni dnevnik/P.F./HRT

Gaming kamp u Novskoj

Gaming kamp u Novskoj

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Sisačko-Moslavačka županija i grad Novska u Poduzetničkom inkubatoru PISMO u Novskoj organizirali su ljetni gaming kamp. U kampu trenutačno borave 23 učenika viših razreda osnovnih škola koji će u 7 dana, koliko kamp traje, naučiti kako napraviti vlastitu videoigru.


Za ljetni gaming kamp u Novskoj tražilo se mjesto više. Ovim učenicima - san je, kažu, naučiti kreirati videoigre.

- Iskustva u izradi video igara baš nemam, ali na kamp sam došla da naučim a i da se zabavim, istaknula je Martina Milaš iz Garešnice.

- Nadam se da ću naučiti programirati i raditi 3D modele. Super mi je u kampu, zanimljivo je i našao sam puno prijatelja, rekao je Matija Valjak iz Brezove.

U kampu će naučiti osnove modeliranja i programiranja, ali i izraditi svoju videoigru.

- Ono što je najbitnije je da ih mi usmjerimo u pravi put. Da uče osnove. Uvijek je najteže krenut, a onda ako se krene krivo kasnije je teško prepravljati to tako da ovdje će u stvari dobiti jako dobar početak i jako pravilan početak, objasnio je Dominik Cvetkovski, predsjednik Hrvatske udruge izrađivača videoigara.

U protekle četiri i pol godine od pokretanja Poduzetničkog inkubatora - Novska i Sisačko-moslavačka županija, malo po malo, postale su centar gaming industrije u Hrvatskoj.

- Vjerujem da ćemo i dalje raditi i širiti cijelu aktivnost na cijelo područje županije i siguran sam da će doći i industrija koja će to prepoznati, rekao je Mihael Jurić, zamjenik sisačko-moslavačkog župana.

- Mi smo organizacijom ovog ljetnog kampa zapravo potvrdili da smo predvodnici edukacije u gaming sektoru. Jedino kod nas u Novskoj, u Sisačko-moslavačkoj županiji, možete pronaći edukaciju na kojoj možete naučiti raditi u programima Blender i Unity i obrazovati se za stvaranje videoigara, naglasila je Ivana Matanović, Poduzetnički inkubator PISMO Novska.

S obzirom na velik interes djece, novi gaming kampovi u Novskoj planiraju se već za zimske praznike.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!