Stelli je matematika izazov i užitak: Teže zadatke rješavam danima

13.03.2022.

07:00

Autor: Melita Šare/Regionalni dnevnik/IMS/M.Š./HRT

Stella Čolo

Stella Čolo

Foto: HTV / HRT

Zadar ima i matematičke olimpijce. Sedamnaestogodišnja Stella Čolo nova je perjanica tamošnje matematičke gimnazije. Nakon pobjede na domaćoj, s još tri će kolegice braniti boje Hrvatske na Europskoj matematičkoj olimpijadi za djevojke u Mađarskoj.

Stella, učenica trećeg razreda zadarskog MIOC-a, redovito vježba gdje stigne, kod kuće, u školskoj knjižnici. Prvo probire zadatke s prijašnjih natjecanja. Ovaj iz algebre, kaže, bio je najlakši na nedavnoj Olimpijadi.

Na nedavnom natjecanju četiri je sata rješavala četiri zadatka i bila najbolja od svih djevojaka u Hrvatskoj.

- Pa intenzivno tih mjesec dana pred natjecanje i to je onda više sati, a tijekom godine si isto rasporedim, vježbam intenzivno, rekla je pobjednica Hrvatske matematičke olimpijade za djevojke Stella Čolo.

Kaže da svakako spomenemo kako joj putem interneta pomažu i u varaždinskom Centru izvrsnosti te profesor Ratko Višak. Dok mnoge od algebre boli glava, Stelli je to, jednostavno, izazov i užitak.

- Znam nekad neki teži zadatak rješavati dva, tri dana, razmišljati o njemu.

Ma na koga je mala, šalimo se s njom. Sigurno često čuje to pitanje. No, ni njezini roditelji ni sestra nisu baš "od brojeva".

- Nisu baš, ne vole baš matematiku pretjerano.

Zato Stella ne voli pretjeranu pozornost. Matematika je samo njezin, unutrašnji svijet.

- Ona je jako jako samozatajna i ne voli ni da joj se čestita, ni da je hvalimo, to ona sve onako za sebe drži, kaže Stellina razrednica Doma Zidar.

Do sada je u svojih sedamnaest godina dobila i Grb grada Zadra, bila na prijamu kod predsjednika. Do daleke mirovine, samo joj je nebo granica. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!