Sudoku - u prvom natjecanju čak 5.000 učenika

26.10.2021.

07:34

Autor: Irena Košar/V.K./Dnevnik/IMS/HRT

Sudoku, matematička zagonetka

Sudoku, matematička zagonetka

Foto: Dnevnik / HRT

Više od 5 i pol tisuća učenika iz 300 osnovnih i srednjih škola sudjelovalo je na prvom učeničkom natjecanju u sudokuu. Najbolje u rješavanju jedinstvenih matematičkih zagonetki sada čekaju novi izazovi...

Trideset minuta za osam zadatka imali su oni najmlađi. Stariji učenici devet zadataka rješavali su 45 minuta. 

- Vježbala sam na listićima s tatom i zadovoljna sam s rezultatima, samo su zadnja dva bila teška pa nisam stigla, rekla je Julija, učenica iz Zagreba. 

Sudoku su matematičke zagonetke koje se rješavaju logičkim razmišljanjem. Rješavajući ih, učenici stječu nove vještine poput kombinatorike i apstraktnog mišljenja. 

- Mi smo imali dodatnu matematiku i onda mi se svidjelo, pa onda rekoh mogu probati, i onako nemam ništa za izgubiti, govori David, učenik iz Zagreba. 

- Prijavilo se 110 učenika od 1. do 8., razreda u dvije grupe. Jedna grupa od 1. do 4. razreda i druga od 5. do 8. razreda, rekla je Davorka Zadravec Komšić, ravnateljica OŠ Otok, Zagreb.

A vještine koje učenici steknu rješavanjem sudokua mogu se višestruko iskoristiti u daljnjem obrazovanju.

- Izuzetno im to pomaže u nastavi, jer Sudoku je ustvari igra logičkih zaključivanja i mišljenja, naglašava Zorana Brnas, učiteljica, OŠ Otok, Zagreb.

- Razvija logiku, kritičko mišljenje i općenito nekakvo kombiniranje i to nam je dobro za razvijanje mozga, rekao je Peter, učenik iz Zagreba.

Zadatke za sve razine natjecanja izradili su članovi Hrvatske Mense koji imaju iskustva sa svjetskih natjecanja u sudokuu.

- Naša ideja je uz pomoć ovih natjecanja školskih, pa poslije regionalnih i državnog pokušati iznjedriti reprezentaciju Hrvatske, govori Đuro Lubura, predsjednik Hrvatske Mense.

200-tinjak najboljih učenika na školskim natjecanjima već u studenom očekuju natjecanja višeg ranga.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!