Sve više djece i mladih treba psihološku pomoć, a problemi su sve ozbiljniji

29.09.2021.

07:05

Autor: Jelena Tomac/Regionalni dnevnik/IMS/I.Z./HRT

Sve više djece i adolescenata treba psihološku pomoć

Sve više djece i adolescenata treba psihološku pomoć

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Zbog pandemije koronavirusa, dnevna bolnica za djecu i adolescente Klinike za psihijatriju riječkoga KBC-a neko je vrijeme bila izvan funkcije. Nakon reorganizacije rada s Covid bolesnicima, dnevna bolnica ponovno je otvorila vrata, a zdravstvena kriza izazvana pandemijom odrazila se i na broj pacijenata.Sve više djece i adolescenata treba psihološku pomoć, a problemi koji se pojavljuju sve su ozbiljniji.

- I u obiteljskom kontekstu i u školskom okruženju i u vršnjačkom druženju, sve je to bilo pod utjecajem vremena u kojem smo živjeli, naravno da se to reflektira na njihove razvojne procese i naravno da možemo očekivati jedan porast patologije i to teže patologije, rekla je pročelnica Zavoda za dječju i adolescentnu psihijatriju Klinike za psihijatriju KBC-a Rijeka Mirjana Graovac.

Zato je osoblju na Zavodu za dječju i adolescentnu psihijatriju riječkoga KBC-a drago da opet mogu koristiti prostorije dnevne bolnice.

- Dnevne bolnice su najbolji način liječenja djece i adolescenata s obzirom na to da to najmanje zadire u njihovu rutinu, obitelj, školu, druženje, prijatelje tako da je taj dnevnobolnički segment prilično nedostajao, dodala je.

Ono čega također nedostaje, upozorava Hrvatska psihološka komora, su psiholozi u svim javnim sustavima pa tako i u sustavu odgoja i obrazovanja.

- Od nešto više od dvije tisuće osnovnih i srednjih škola, psihologa imamo svega oko 550, znači samo 600 osnovnih i srednjih škola u Hrvatskoj ima psihologa, rekla je predsjednica Hrvatske psihološke komore Andreja Bogdan

- Jedan psiholog ne može raditi s tako velikim brojem učenika kao što bi trebao ili u nekim školama uopće ne postoji psiholog, poručila je.

Primjerice, riječka škola s 370 učenika nema pedagoga, pa psihologinja obavlja i posao psihologa i posao pedagoga, poručila je 

- Tako da jako puno poslova odlazi na poslove stručnog suradnika, na organizaciju nastave, ispunjavanje tablica, različitih dokumenata, naglasila je psihologinja OŠ Podmurvice, Rijeka Nada Kegalj.

Uz rad s učenicima, tu je i rad s roditeljima i učiteljima. Potrebe su sve veće pa se struka nada jasnim standardima zapošljavanja psihologa u svim javnim sustavima, posebno u sustavu odgoja i obrazovanja.


Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!