Darovitoj djeci potrebna je sustavna podrška

22.03.2023.

07:00

Autor: Irena Košar/Dnevnik/HRT/R.S.

Dan darovite djece

Dan darovite djece

Foto: HTV / HRT

Prema procjenama udruga koje rade s njima, u Hrvatskoj je više od 10 tisuća darovite djece. Ona imaju velik intelektualni potencijal, kreativna su i visoko motivirana, a da bi razvili darovitost, potrebna im je sustavna podrška. Jedan od koraka u takvoj podršci bit će novi pravilnik za rad s darovitom djecom i učenicima.

Gabriel je učenik 8. razreda. Iza njega je velik broj natjecanja iz STEM područja.

- Išao sam na državno natjecanje iz matematike u 5., 6., i 7. razredu i išao sam na državno iz kemije i fizike, za HRT-ov Dnevnik rekao je Gabriel iz Zagreba.

Vili ima samo šest godina i voli izvoditi pokuse.

- Moram otkriti koje baterije su za to pogodne, bolje neke slabe, ne prejake jer inače nešto ode, kazao je Vili iz Zagreba. 

 Gabrijel i Vili darovita su djeca. U Hrvatskoj je, prema procjenama, između 10 i 12 tisuća takve djece. Najvažnije je da ih se rano otkrije, ističu stručnjaci.

- Jer onda im možemo otvoriti prozore i prozorčiće u području njihova interesa i ondje gdje nađemo njihov interes možemo ih podržati, rekao je Dubravko Čop iz Udruge za darovitost DAR.

Učitelji uglavnom sami izrađuju nastavne materijale 


 Iako su posljednjih godina vidljivi pomaci u radu s darovitom djecom, njihovi učitelji i dalje većinom sami izrađuju nastavne materijale.


- Najveći naglasak je na samom učitelju, samom profesoru koji onda svakom djetetu pristupa individualno jer nisu svi daroviti jednaki, istaknula je Sandra Šoić, soc. pedagoginja u OŠ Zamet.


- Naši učitelji često izvan tjednog zaduženja, osobito prije natjecanja, rade s tom djecom, kazao je Nenad Oremuš, ravnatelj OŠ J. J. Strossmayera u Zagrebu.


Da bi ostvarili puni potencijal, potrebna im je sustavna podrška, ističu oni koji s njima rade.


- Prepoznati i zadovoljiti potrebe naših darovitih. Važno je formirati tim za darovite, za rad s darovitim učenicima, rekla je Jelena Portner, psihologinja u Gospodarskoj školi Varaždin


U tome će zasigurno pomoći i izrada novog pravilnika o odgoju i obrazovanju darovite djece i učenika, koji bi trebao biti dovršen potkraj godine.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!