Brojni ekološki projekti već godinama se provode u osnovnoj školi Franjo Hanaman u Drenovcima u Vukovarsko-srijemskoj županiji. No sada su otišli i korak dalje. Kupili su komposter za preradu biootpada i izgradili vrt za uzgoj začinskog bilja, voća i povrća.
Ništa se ne baca i to zato što trećaši znaju da se i od ostataka hrane i biljnog otpada može stvoriti nešto korisno. Nakon što su krumpir pojeli ljuske su odložili u komposter.
- Komposter je spremnik u kojem zadržavamo hranu i otpad iz škole što pojedemo, rekao je učenik trećeg razreda Nikola Lipičić.
- Kad se pretvori u zemlju uzmem i nosim, stavljam ispred biljaka i zalijem biljke, ispričao je učenik trećeg razreda Josip Rohalj.
Ali zalijevaju ih i nečim posebnim - kompostnim čajem. Pripremaju ga sami, od kompostne zemlje i to vrlo lako i vrlo rado.
- Kad smo pomiješali s vodom mora odstajati 20-ak minuta, onda uzmemo kašiku i cjediljku i sipamo u šprice, istaknula je učenica trećeg razreda Paula Škec.
I odmah se primaju posla, pa tako projektom Zavrtimo krug uz zavidno znanje o kompostiranju i ponovnoj uporabi biootpada imaju i sočne rezultate.
- Aktivni su, a pogotovo kada idemo u berbu jagoda, posebno zato što su ih djeca sama zasadila, sami održavali i brinuli se o njima i naravno na kraju ubrali plodove, ispričala je Tatjana Sluganović, učiteljica razredne nastave.
Svjesni klimatskih promjena, zagađenja okoliša i problema bacanja hrane u školi mnogo pažnje usmjeruju upravo prema različitim ekološkim inicijativama.
- Jako nam je važno zbog prostora u kojem živimo sačuvati prirodu kakvu smo baštinili od naših predaka i našoj djeci želimo dati znanja i vještine i jasnu poruku kako se sačuvati okoliš, zaključila je pedagoginja Marija Živković.
Ekologija se mora znati, a u Drenovcima se znanje ne samo prenosi, već i živi.
Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!