12:56 / 31.01.2021.

Autor: Željka Živković/Dnevnik/HRT

Učenici proizveli dezinfekcijski gel od školskog grožđa

Učenici proizveli dezinfekcijski gel od školskog grožđa

Učenici proizveli dezinfekcijski gel od školskog grožđa

Foto: Dnevnik / HRT

Koliko praktični rad u vrijeme pandemije znači učenicima, otkriva sljedeća priča! Već nekoliko godina u orahovačkoj Srednjoj školi "Stjepan Ivšić" djeluje učenička zadruga "Vučica". U školi se obrazuju poljoprivrednici, cvjećari, CNC operateri, komercijalisti, a njihovi su proizvodi raznoliki i kvalitetni.  Najnoviji je dezinfekcijski gel proizveden od školskog grožđa.

Školi su uštedjeli novac, a svoje su prijatelje oduševili! Kristijan, Mihael i Antonio trenutačno rade na drugoj turi školskog dezinficijensa jer je prva razgrabljena!

- Pošto smo vidjeli da se to puno prodaje i da je to sad jako poskupilo, a mi smo imali sastojke, pa reko, zašto i mi ne bi napravili nešto tako, nešto naše domaće, proizvod školski, kaže Antonio Bulava, učenik 3. razreda.

Tako je koronavirus ovim učenicima donio nove ideje, pa zadruga živi i u doba pandemije! Ponuda je šarolika - od drvenih stalaka za čaše do kiselih krastavaca!

- Zainteresirani su, dolaze raditi. Radimo domaću tjesteninu danas, inače još suše čajeve, rade zimnicu i tako, kaže Danira Vinković, nastavnica kuharstva.

Bit će tu, čini se, i novih chefova jer se kuha i uči - sve u 16!

- Od rezanaca do rolanog pileta, svašta, kaže Josip Truha, učenik 3. razreda.

Stjecanje iskustva

Glavni je cilj steći iskustvo jer uskoro slijedi traženje posla.

- Poanta svega nije neka masivnost, nije poanta prodaja tog proizvoda i zarada, poanta je stvaranje navike koju učenici kroz taj posao stječu, kaže Mirko Kufner, voditelj Učeničke zadruge „Vučica”.

Za praktični je rad škola izvrsno opremljena, pa se zamisli samo nižu!

- Izrađuju razne predmete od drveta i metala. U školi imamo smjer CNC operater, strojobravar i automehatroničar, kaže Iva Cigler, nastavnik strojarske grupe predmeta.

- Proizvodnja je jako zanimljiva i kreativna i po meni dobro dođe svakom učeniku, smatra učenik Mihael Lukavski.

Vrijedni su i komercijalisti koji izrađuju slikovnicu.

- Cilj nam je približiti djeci da što više saznaju o znamenitostima kraja u kojem žive, kaže učenica Izabela Mesinger.

Sve manje djece

A u kraju u kojem žive, nažalost, djece je sve manje.

- Naš najveći problem je zapravo mali broj učenika, mi smo sad na 205 učenika što je u zadnjih desetak godina za stotinjak manje, kaže Zorislav Milković, ravnatelj Srednje škole "Stjepan Ivšić".

No predaje nema, a školski podrum otkriva da će orahovački učenici itekako biti spremni za tržište rada!

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!