Varaždinskim osnovnoškolcima uskoro besplatan topli obrok

15.09.2022.

07:05

Autor: Goran Damjanić/Regionalni dnevnik/IMS/HRT

Varaždinskim osnovnoškolcima uskoro besplatan topli obrok

Varaždinskim osnovnoškolcima uskoro besplatan topli obrok

Foto: Regionalni dnevnik / HRT

Od listopada ove godine, svi učenici varaždinskih osnovnih škola imat će osiguran besplatan topli obrok u školama. Ako prođe rebalans proračuna krajem rujna, osigurat će se milijun i 400 tisuća kuna za barem jedan besplatan školski obrok dnevno. No i ova naoko benigna tema nije prošla bez političkog prepucavanja.

Iako bi tema školske prehrane trebala biti iznad politike, na varaždinskoj sceni, često je obrnuta priča.

Ivan Čehok, nezavisni gradski vijećnik, rekao je da bi grad mogao pokriti troškove kuhinje za svu djecu. Na taj način, kaže, stvorili bismo pretpostavke da sva djeca imaju jednake obrazovne šanse.

- Meni je nevjerojatno da netko tko po pitanju besplatne prehrane osnovnoškolaca nije napravio ništa, uzima si za pravo predlagati jednu ovakvu ideju, uzvraća varaždinski gradonačelnik Neven Bosilj.

Tko god da pokupi zasluge, najvažnije je da će djeca u školi besplatno jesti. Uz to, ekonomska cijena užine će sa sadašnjih 5, biti povećana na 7 kuna.

- Znamo i mi s našim kućnim budžetom - kada nešto kuhate jeftinije je nego kad morate kupiti. Iz tog razloga mi tri puta tjedno pripremamo topli obrok, a dva put tjedno smo još uvijek na mliječnom obroku. Taj obrok nije iste kvalitete, nekad je jači, a nekad slabiji, izjavila je Sanja Posavec, ravnateljica II. osnovne škole u Varaždinu.

Kvalitetniji obrok mali Varaždinci imat će i nakon što u drugom polugodištu zaživi projekt "čarobna osmica". Tanjuri u svim gradskim školama izgledat će jednako i nutricionistički puno bolje.

- Nadam se da će naši učenici znati prepoznati kvalitetne proizvode. Ali, znate da na kraju to kreće od kuće, od roditeljskog odgoja, jer pizza, hot dog, hamburger su ono što naša djeca najviše jedu. Čim im ponudite nešto kuhano, više povrća, a manje slatkog i slanog, onda se to dosta baca, istaknula je ravnateljica Posavec. 

Gradonačelnik Bosilj naglašava da sve škole idu prema tome da prehrana bude zdrava - da djeca dobiju topli i kvalitetan obrok, a uz to još i besplatan.

Svi se mogu složiti da obrok potreban za razvoj djece, nisu sendvič, kroasan ili klipić. Zato će i zdravi obroci uskoro biti pred varaždinskim školarcima, a hoće li ga prihvatiti ovisi ponajprije o tome kako se uči jesti kod kuće.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!