Na bivšem graničnom prijelazu Gibina - Bukovje danas su se družili stanovnici dviju općina - hrvatske Štrigove i slovenskog Razkrižja. Jedni drugima predstavili su svoje lokalne delicije i običaje. To druženje opet je spojilo ljude s obje strane granice.
Do prije nekoliko godina bodljikava je žica ovdje razdvajala dvije države.
Na mjestu gdje su se nekad vadile putovnice, danas ples i domaći specijaliteti dvaju naroda.
Obični vrijedni ljudi s obje strane granice ionako su uvijek živjeli kao jedno. Najbolji su primjer Metka i Miro, hrvatsko-slovenski bračni par.
- Sad smo se odlučili za slovenske recepte i sastojke. Imamo jednog slovenskog i jednog hrvatskog kuhara, rezultata mora biti dobar, govore Metka i Miro Cimerman.
I više nego dobar, jer specijaliteti s obje strane granice bili su opasan mamac za nepca.
Bivši granični prijelaz postao mjesto druženja
Bivši granični prijelaz postao je tako mjesto prijateljstva i druženja.
- Koristimo svaku priliku, svaki susret da se družimo, da zajedno razmjenjujemo ideje, da se zajedno prijavljujemo na projekte, da se zajedno veselimo i uživamo u zajedničkom suživotu uz granicu, rekao je Stanislav Rebernik, načelnik Štrigove.
- Što biste ljepše mogli poželjeti - hrana, piće, europski projekt... Europa podupire ovakve projekte gdje se ljudi druže i razmjenjuju iskustva u kulinarstvu i zdravoj prehrani, kaže Stanko Ivanušić, župan općine Razkrižje.
Dok je dobrih ljudi, koji još bolje reagiraju na pogon kulturne i gastronomske baštine, granica koja je nekad razdvajala, sada može samo spajati!