Više od 40 tisuća učenika odlučuje o svojoj obrazovnoj budućnosti

28.06.2023.

21:45

Autor: Vlatka Kalinić/T.D./Dnevnik/IMS/HRT

Upisi u srednje

Upisi u srednje

Foto: HTV / HRT

Počele su prijave obrazovnih programa u srednjim školama. Upisnih je mjesta i više nego dovoljno - 48 tisuća, no najveći je pritisak na gimnazije koje mogu primiti oko četvrtine ovogodišnjih kandidata. 35 škola ponudilo je nove smjerove, a dio traži i dodatne provjere znanja koje će učenici polagati od 3. do 6. srpnja.

Proteklih pet godina svaki drugi učenik u Hrvatskoj prolazi s odličnim, a svaki peti je superodlikaš. Zato je devet škola uvelo jedinstvene ispite koji će međusobno priznavati. 

- Jako je to olakšalo učenicima i nama organizatorima. Jer je lani bilo teško osobito učenicima. Trčali su iz jedne škole u drugu, tako da je to bilo strašno, rekla je Željka Frković, ravnateljica X. gimnazije "Ivan Supek" u Zagrebu.

- Ja očekujem dosta dobre rezultate. Koronavirus je iza nas, jedna godina relativno normalnog rada je trebala donijeti neke pomake i vratiti nas na neke stare staze, rekao je Nikola Dmitrović, ravnatelj XV. gimnazije u Zagrebu.

Prve preliminarne rang-ljestvice već su objavljene. 

Rok za prijavu je 7. srpnja, no u CARNET-u kažu da u pravilu 80% učenika prijavljuje obrazovne programe već prvi dan. 

- 10. srpnja u 12 sati objavit ćemo konačne rezultate i tada će kandidati znati u koje škole su ostvarili pravo upisa. Onda im ostaje još samo da do 13. srpnja učitaju upisnice u sustav, rekao je Tomislav Rožić, koordinator e-Upisa u CARNET-u.

Samo smireno savjetuju CARNET-ovi agenti i kažu nam kako je potpora koju pružaju češće emocionalna nego informatička. 

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram, TikTok i YouTube!