Zbor Zdravo maleni slavi 65 godina

18.03.2023.

07:10

Autor: Ana Štrelov/Regionalni dnevnik

Zbor Zdravo maleni slavi 65 godina

Zbor Zdravo maleni slavi 65 godina

Foto: Regionalni dnevnik / HTV

Jedan od njadugovječnijih dječjih zborova u Hrvatskoj - zbor Zdravo maleni slavi 65. obljetnicu! Kroz njega su prošle brojne generacije djece koja su nastupala na inozemnim i hrvatskim festivalima i učvrstila vezu s Međunarodnim dječjim festivalom (MDF). Veliku obljetnicu proslavit će izložbom i koncertom, a mi smo ih posjetili na probi.

Njihova pjesma - himna je festivala. Bez zbora Zadravo maleni otvaranje MDF-a je nezamislivo. Pa se za najvažniji nastup pripremaju cijele godine. Od osnutka 1958. godine kroz zbor su prošle tisuće djece.

Branka Juraga je pjevala prije gotovo 50 godina, a danas njezina unuka nastavlja istim putem. Pjevalo je u zboru i do stotinu djece! Nastupali su po brojnim festivalima, igrali mjuzikle.

- Bilo je tih inozemnih turneja. Sad sa ovog stajališta mislim da sam bila prilično hrabra jer sam s 24 godine uzela 30 djece i avion i krenula u Tursku, kaže Mira Grujić, voditeljica zbora Zdravo maleni (1994.-2004.).

Nove svjetove otkrivali su i preko pjesama koje je pisao velikan - Arsen Dedić. Oni su danas nasljednici i nositelji tradicije duge 65 godina! Obilježit će je posebnim koncertom. U goste im dolazi dječji zbor HRT-a, a na rasporedu su skladbe velikog skladatelja Alfija Kabilja.

Dugu povijest možete oživjeti i vi - ako zavirite u privatne arhive i vlastitim predmetima obogatite izložbu o zboru koji je oblikovao generacije djece i postao simbol grada.

Vijesti HRT-a pratite na svojim pametnim telefonima i tabletima putem aplikacija za iOS i Android. Pratite nas i na društvenim mrežama Facebook, Twitter, Instagram i YouTube!